BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Lengyelország

Lengyelország vezeti a NATO védelmi kiadásait – de megengedheti-e ezt magának?

Belpolitikai vita robbant ki a lengyel költségvetés hadikiadásaival kapcsolatban. Az idei évre a kormány 10 milliárd dolláros bevételkieséssel számol, de az új katonai felszerelések hosszú távon is megterhelik a büdzsét. Lengyelország védelmi kiadásai 2025-re a GDP 4,7 százalékára emelkednek.

Lengyelország az élen jár a NATO tagországok között a védelmi kiadások növelésében. A kérdés csak az, hogy az ország költségvetése hosszú távon képes lesz-e kezelni ezt. 

Lengyelország
F–35-ös amerikai vadászgépet tankolnak Lengyelország fölött / Fotó: AFP

Varsó azt tervezi, hogy jövőre még tovább, a GDP 4,7 százalékára emeli védelmi, fegyverkezési kiadásait. A büdzsé az idén 35 milliárd dollárnak megfelelő összeget költ erre a célra. Donald Tusk miniszterelnök hatalomba kerülése idején azzal vádolta az előző kormányt, hogy katonai beszerzései jövőre 12,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt idéznek elő. 

Lengyelország: élesedik a politikai vita az elnökválasztás előtt

Ugyanakkor Pawel Bejda védelmi miniszterhelyettes a hónap elején a parlamentben elmondta, hogy a jelenlegi kabinet „vagy megtalálja ezeket a forrásokat, vagy le kell mondania bizonyos feladatokról”. Hozzátette: jelenleg nem áll szándékában a kiadási tervek visszavonása. 

A Reutersnek nyilatkozó szakértők példaként említették a 32 Lockheed Martin F–35 vadászrepülőgép 4,6 milliárdos költségét. A gépek teljes élettartama alatti fenntartási, üzemeltetési kiadások meghaladják a beszerzési árat. 

Mariusz Blaszczak volt védelmi miniszter politikai támadásnak nevezte a vádakat, melyek 

elterelik a figyelmet a lengyel fegyveres erők modernizációjának lassításáról.

A hadikiadások körüli vita kiélesedését a jövő évben esedékes elnökválasztás is magyarázza. „Lengyelország új katonai beszerzései hosszú távon is magasabb költségeket eredményeznek” – mondta Seamus P. Daniels, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa. 

Az amerikai védelmi tárca, a Pentagon adatai szerint

a működésre és fenntartásra fordított kiadások átlagosan 70 százalékát teszik ki egy katonai rendszer költségeinek. 

Az amerikai kormányzati elszámoltatási hivatal áprilisi jelentése szerint az amerikai F–35-ös flotta fenntartása 2088-ig több mint 2 ezermilliárd dollárba kerül. 

A Reuters számításai alapján az F–35-ös repülőgépek vásárlására költött minden egyes dollár után további 3,575 dollár fenntartási költség merül fel az amerikai flotta élettartama alatt. Ez persze csak becslés, és nem is lehet automatikusan Lengyelországra vonatkoztatni. 

Lengyelország döntései az F–35-ös használatára vonatkozóan, és hogy mennyi ideig tervezik használni, eltérhetnek az amerikaiaktól, ami nagyon eltérő életciklusköltségekhez vezethet 

– állapította meg Diana Maurer, az amerikai számvevőszék védelmi képességekkel és irányítással foglalkozó csoportjának igazgatója.

A hosszú távú elkötelezettségek mellett azonban már rövid távon is mutatkoznak költségvetési problémák. A kormány az idei évre 10 milliárd dollárnak megfelelő bevételkieséssel számol – ez nagyjából annyi, mint amennyibe a vásárolni tervezett 96 Apache harci helikopter kerül.

Felfigyeltek a hitelminősítők is

A lengyel fegyverkezés költségvetési terheire persze a hitelminősítők is felfigyeltek. 

  • A Fitch Ratings szerint a magasabb védelmi és szociális kiadásokkal terhelt Lengyelországnak fontos, hogy szilárd középtávú tervet hajtson végre a hiány csökkentésére és az adósságszint stabilizálására. 
  • Az S&P Global szerint a 2025-ös elnökválasztás és az „ambiciózus bevételi előrejelzésekhez” viszonyított esetleges elmaradások megnehezíthetik az uniós költségvetési célok teljesítésére irányuló erőfeszítéseket. 

Lengyelország hadserege idén a NATO harmadik legnagyobb létszámú hadseregévé vált az Egyesült Államok és Törökország után. 

A lengyel államadósság a GDP 50 százaléka körül van így, sokkal alacsonyabb, mint az euróövezet átlaga. Kérdéses azonban, hogy a kötvénypiacok miként reagálnak, ha az adósságszint hirtelen elkezd növekedni. A lengyel kormányzati kiadások tavaly elérték a GDP 46,7 százalékát, így a leggyorsabban növekvők között voltak az uniós tagországok között. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.