BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-POLITICS-MEETING-GOVERNMENT-GROUP-PHOTO Michel Barnier francia miniszterelnök

Macroni gazdaságpolitika: brutális adóemelésre készülhetnek a francia vállalatok

Óriási pofont kaphatnak Macron támogatói. Michel Barnier francia miniszterelnök kabinetje a részvény-visszavásárlásokat célozná meg, miközben több ideiglenes adót is kivetnének az ipari óriásokra.

A nemrég hatalomba lépett francia kormány új adókat és adóemeléseket vetne ki a nagyvállalatokra, hogy ezzel rázza gatyába az Európai Unió második legnagyobb gazdaságának államháztartását.

FRANCE-POLITICS-MEETING-GOVERNMENT-GROUP-PHOTO Michel Barnier francia miniszterelnök
Michel Barnier miniszterelnök betartaná ígéreteit, és brutálisan megadóztatná a francia nagyvállalatokat / Fotó: Hans Lucas via AFP

Az új miniszterelnök, Michel Barnier a kinevezése pillanatától kezdve hangoztatja, hogy Franciaország költségvetési problémáinak megoldáshoz nem elég a kiadásokon csökkenteni, hanem az államnak több területen is új adókra és a vállalati szektor teherviselésének emelésére lesz szükség.

A Le Monde című napilap értesülései szerint a gazdasági minisztérium el is kezdett dolgozni egy terven, amely többek között magában foglalná

  • a nagyvállalati nyereségek ideiglenes megsarcolását;
  • a részvény-visszavásárlásokra kivetett új adót;
  • valamint a környezetszennyező járművek és a rövid távú bérlemények közterheinek emelését.

A kiszivárgott javaslatot Emmanuel Macron francia elnök tábora és több nagyvállalat is keményen kritizálta.

A nyereségekre kivetett úgynevezett „kivételes hozzájárulás” lényege, hogy az egymilliárd euró feletti forgalmú cégek esetében az adókulcsot 25 százalékról 33,5 százalékra emelnék. S bár ezt a kormány ideiglenes tehernövelésként jellemezte, a tervezetben nem írták le, hogy valójában meddig tartana az.

Az intézkedés mintegy 300 vállalatot érintene, és a jelentés szerint évente mintegy 8 milliárd eurót hozhatna az államkasszába. Az emelés pedig valójában visszatérés lenne a 2017 előtti szinthez, amelyet Macron a hatalomba lépése után meredeken csökkentett.

Ezzel párhuzamosan a részvény-visszavásárlásokra kivetett új adóval olyan francia csoportokat céloznának meg, mint a BNP Paribas, az LVMH vagy a TotalEnergies. A kormány arra számít, hogy ez mintegy 200 millió eurót hozna a konyhára.

Barnier kabinetjére egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy csökkentse Franciaország hatalmas államháztartási hiányát, amely idén meghaladhatja az ország bruttó hazai termékének 6 százalékát. Az új adóterv azonban vállalati és politikai szinten is nagy ellenállásba fog ütközni.

A közterhek emelésével a kormány nem lesz népszerűbb, és ahelyett, hogy csak a nagyvállalatokra fókuszálnának, csöndben megpróbálják a lakosság életét is megnehezíteni. Ez elfogadhatatlan 

– kommentálta a tervezetet Gérald Darmanin volt belügyminiszter, aki azt is jósolja, hogy a céges adóemelés hosszú távon a fogyasztókra fog áthárulni.

Az államháztartás kérdése azonban egyre sürgetőbbé válik: Franciaország ellen hamarosan túlzottdeficit-eljárás indul Brüsszelben a kormány tavalyi túlköltekezése miatt. Barnier-nek pedig október 31-ig van ideje arra, hogy elküldje az Európai Bizottságnak a hiány csökkentésére vonatkozó terveit, hogy elkerüljenek egy súlyos bírságot.

A kormánynak október 9-ig kell bemutatnia a jövő évi költségvetési tervet a francia parlamentnek, de a miniszterelnök várhatóan már kedden fel fogja vázolni a testület előtt program fontosabb pontjait, beleértve az új adókat és emeléseket.

Megalakult a francia kormány, jönnek a reakciók: „az új Macron-katasztrófafilm szereplőgárdája ismert”

A centrista és a jobboldali erők részvételével megalakult szombat este az új francia kormány, két héttel azután, hogy Emmanuel Macron államfő a jobbközép Köztársaságiaktól érkező Michel Barnier volt uniós biztost nevezte ki kormányfőnek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.