BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: Új globális pénzügyi rendszert hirdetett meg Putyin

A BRICS plenáris ülésén bejelentették és már ki is lehetett próbálni a BRICS Payt. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a BRICS Új Fejlesztési Bankja alternatívát jelent a nyugati pénzügyi mechanizmusokkal szemben. Az ülésen az is elhangzott, hogy a BRICS-országok összesített GDP-je már jelentősen meghaladja a G7-ekét.

Vlagyimir Putyin a BRICS üzleti fórum plenáris ülésén kijelentette, hogy a BRICS Új Fejlesztési Bankja alternatívát jelent a nyugati pénzügyi mechanizmusokkal szemben. Putyin hangsúlyozta, hogy a BRICS tagországai közötti gazdasági növekedés egyre kevésbé fog függeni a külső hatásoktól vagy beavatkozásoktól, amelyet ő a gazdasági szuverenitás alapjának nevezett.

Új globális pénzügyi rendszert hirdetett meg Putyin
Új globális pénzügyi rendszert hirdetett meg Putyin / Fotó: AFP

Az elnök kiemelte, hogy a BRICS-tagországok közötti pénzügyi együttműködés megerősítésében különösen fontos szerepet játszik az Új Fejlesztési Bank. A bankot Putyin hatékony, erős szervezetként jellemezte, amely szilárd tőkével és tapasztalt szakértőkből álló csapattal rendelkezik – írja a Ren.tv.

Az ülésen megmutatta magát a BRICS Pay rendszer is, melyet helyben már ki is lehetett próbálni.

Putyin továbbá emlékeztetett arra is, hogy Oroszország segíti az új BRICS-tagok, például Egyiptom, Irán, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek integrációját a szervezet mechanizmusaiba. Az október 17–18. között Moszkvában megrendezett BRICS üzleti fórum és éves találkozó célja a gazdasági együttműködés erősítése, valamint a nemzetközi kereskedelem fenntartható fejlődésének támogatása volt.

Putyin: a BRICS lekörözte a G7-eket

A BRICS-országok összesített GDP-je már jelentősen meghaladja a G7-ekét, és továbbra is növekszik – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS üzleti fórum plenáris ülésén Moszkvában. Kiemelte, hogy a BRICS gazdasági növekedése egyre kevésbé függ a külső hatásoktól, mivel az összesített GDP-je eléri a 60 billió dollárt. Putyin hangsúlyozta, hogy 

a BRICS-országok világgazdasági részesedése stabilan meghaladja a G7-ekét, 

és a különbség már közel 10 százalékra nőtt. Ezenkívül a BRICS-tagállamok 2024-es várható gazdasági növekedése 4 százalék körül alakul, ami jóval meghaladja a G7-ek 1,7 százalékos, illetve a globális gazdaság 3,2 százalékos bővülését – derül ki az Izvesztija beszámolójából.

Az orosz elnök hozzátette, hogy a BRICS-tagországok sikeresen működnek együtt, és közös projekteket valósítanak meg. Oroszország pedig segíti az új tagokat, például Egyiptomot, Iránt, Etiópiát és az Egyesült Arab Emírségeket abban, hogy integrálódjanak a BRICS rendszerébe.

Törökország hivatalosan is csatlakozna a BRICS-hez

A keleti nyitással Erdogan és a BRICS is jól járhatna, a török elnök azonban úgy tendálna Kelet felé, hogy közben a Nyugattól kapott előnyökről és védelemről sem mondana le. Törökország közel húsz éve várja, hogy beléphessen az EU-ba – a BRICS-csatlakozástól viszont lehet, hogy csak hónapok választják el az országot.

Törökország egyértelműen azért nyújtotta be csatlakozási kérelmét a BRICS-hez, mert 

Erdogannak elege lett abból, hogy az európai uniós csatlakozási törekvései nem haladnak elég gyorsan, 

így a kormány új szövetségi rendszer felé vette az irányt. Igaz, Erdogant nehezen lehetne nyugati elfogultsággal vádolni: országa az ukrajnai háború kitörését követően is kitartott Putyin mellett, annak ellenére, hogy Törökország a NATO egyik legfontosabb, geopolitikai szempontból is létfontosságú, oszlopos tagja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.