BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin symbol on digital display. Crypto currency and digital wallets background. Block chain in world of technological progress and innovation SWIFT

SWIFT: jövőre a kriptovaluták is csatlakozhatnak a globális bankrendszerhez

A rendszer tesztelése jövő év elején kezdődne el. A SWIFT projektjének sikerén múlhat, hogy a digitális eszközök pár éven belül a nemzetközi bankrendszer részévé válnak, vagy a befektetőknek továbbra is ingoványos talajként kell majd azokra tekinteniük.

A SWIFT globális banki kommunikációs hálózat bejelentette, hogy jövőre kipróbálja a tokenek és a digitális valuták élő tranzakcióit, ami óriási lépés lenne az ilyen eszközöknek a szélesebb pénzügyi rendszerbe történő, jelenleg lassan haladó integrációjában.

Bitcoin symbol on digital display. Crypto currency and digital wallets background. Block chain in world of technological progress and innovation SWIFT
Jövő év elején indul a SWIFT régóta várt kriptotesztje / Fotó: Getty Images

A bankok és a vagyonkezelők már évek óta vizsgálják a hagyományos eszközök, például a kötvények „tokenizálását”, mivel azt remélik, hogy a blokkláncok használatával a kereskedés gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá válhat, többek között azáltal, hogy megszüntetné a legtöbb tranzakcióban részt vevő közvetítők szerepét.

Eddig azonban ezek nem tudtak érdemi teret nyerni a szélesebb piacon. A SWIFT, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a globális banki tevékenységek lebonyolításában, csütörtökön bejelentette, hogy elkezdte az úgynevezett jegybanki digitális valuták (CBDC), a fiat pénz digitális változatainak a tesztelésében.

Úgy látjuk, hogy a szektorban óriási igény van a digitális eszközök bevezetésére, és a globális pénzügyi rendszerek modernizálására. Jövő év elejétől kezdve ezért élesben is tesztelnénk ezek használatát 

– nyilatkozta Nick Kerigan, a SWIFT innovációs vezetője a Reutersnek. Mint elmondta, a jegybankok 90 százaléka már most is ezek bevezetésén dolgozik, ám a valódi sikerhez az ő rendszerükre is szükség van.

A SWIFT legutóbbi kezdeményezése a digitális eszközök különböző típusainak különböző platformokon történő kombinációját foglalta magában, ez a projekt pedig az üzemeltető és az elemzők szerint is sikeres volt.

A kriptovaluták hivatalos bevezetése a nemzetközi bankrendszer és a digitális eszközök működését is forradalmasíthatná – ez azonban csak a pénzintézetek közti kommunikációval és a közös szabályrendszer kialakításával válhat valóra.

Oroszország a saját SWIFT-jébe csábítja a partnereit

Moszkva célja a dollár és az euró helyett a nemzeti valutában történő elszámolás a világ GDP-jének harmadát előállító Sanghaji Együttműködési Szervezet tagjaival.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.