BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán távközlési szolgáltatót finanszíroz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

A kockázatok csökkentése érdekében az EBRD és az IFC hiteleinek egy részére a francia kormány és az Európai Bizottság vállalt garanciát.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank csoporthoz tartozó IFC (International Finance Corporation) 435 millió dollárral finanszíroz egy ukrán távközlési vállalategyesülést, melynek révén az ország második legnagyobb szolgáltatója jön létre – közölték a hitelezők csütörtökön.

London-,June,27th,,2023:,European,Bank,For,Reconstruction,And,Development
Fotó: Shutterstock

A projekt a legnagyobb közvetlen külföldi befektetés az orosz–ukrán háború 2022. februári kitörése óta. A Xavier Niel francia milliárdos vezette befektetői konzorcium a múlt hónapban jelentette be az ukrajnai Lifecell mobilszolgáltató megvásárlását és egyben az egyesülést az ukrán Datagroup-Volia szolgáltatójával.

Holger Muent, az EBRD távközlési, média- és technológiai igazgatója azt mondta, hogy az EBRD és az IFC egyenként 217,5 millió dollárt biztosít az akvizíció finanszírozására. Ukrajna legnagyobb távközlési szolgáltatója a Kyivstar, amely az amszterdami tőzsdén jegyzett VEON tulajdonában van.

A kockázatok csökkentése érdekében az EBRD és az IFC hiteleinek egy részére a francia kormány és az Európai Bizottság vállalt garanciát. A kijevi gazdasági egyetem (KSE) becslései szerint Ukrajna eddigi háborús veszteségei elérik az 1164 milliárd dollárt. Az intézet számításai szerint az ukrán digitális infrastruktúra és az IT-szektor közvetett pénzügyi vesztesége mintegy 19,3 milliárd dollár.

A mindennapok részévé teszi a mesterséges intelligenciát a távközlési óriás

Új hároméves növekedési tervvel állt elő a T-Mobile: a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásokra építi hároméves növekedési stratégiáját a T-Mobile, amely a befektetői juttatásokra 50 milliárd dollárt tervez elkölteni 2027-ig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.