BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Photovoltaic Power Station in Chuzhou
Operation and maintenance personnel are inspecting the operating power generation facilities at the ''fishery-solar hybrid project'' photovoltaic power station in Chuzhou, Anhui province, China, on August 12, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Valósággal berobbantak a megújuló energiaforrások – hatalmas a bővülés

Az évtized végére a globális áramszükséglet csaknem a felét tudják majd megújuló energiaforrásokból biztosítani – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentésében.

A nemzetközi szervezet szerint elérhető közelségbe került a tavaly decemberi dubaji globális klímakonferencián kitűzött cél, a megújuló energiakapacitás megháromszorozása: 

a kapacitás a várakozások szerint az évtized végére a 2,7-szeresére nőhet, és így a világ villamosenergia-ellátásának majdnem a felét tudják majd megújuló energiákból fedezni.

Photovoltaic Power Station in Chuzhou
Operation and maintenance personnel are inspecting the operating power generation facilities at the ''fishery-solar hybrid project'' photovoltaic power station in Chuzhou, Anhui province, China, on August 12, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Egyre több a napelem / Fotó: AFP

A megújuló energiák fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni versenyképességének megteremtéséhez számos ország klíma- és energiabiztonsági politikája járult hozzá a jelentés szerint. Ennek köszönhetően a magánszektorban és a háztartásokban jelentkezett új kereslet a megújuló energiák iránt. Az iparpolitikai intézkedések pedig a napelemek és szélturbinák gyártását támogatják – számolt be az IEA.

A szervezet értékelése szerint a Kínában zajló fejlesztések és a fotovoltatika elterjedése adja a legnagyobb lendületet a megújuló energiák elterjedésének. 2030-ra a megújuló energiák várható bővülésének 60 százaléka Kínában valósul meg, India pedig ebben az ágazatban a leggyorsabban növekvő nagy gazdasággá válik.

Tarolnak a naperőművek

Az elemzés szerint 2030-ra a megújuló kapacitások globális növekedésének 80 százalékát a fotovoltatika teszi majd ki, az új nagy naperőművek építésének, továbbá a vállalkozások és otthonok háztetőire szerelt napkollektorok elterjedésének köszönhetően. Emellett a szélenergia is fellendülőben van: az IEA szerint 2024–2030. között kétszer akkora lesz a bővülés e téren, mint 2017–2013. között volt.

Fatih Birol, az IEA igazgatója elmondta, hogy 

a megújuló energiák terén ma már a fejlődés gyorsasága lehagyja a kormányok célkitűzéseit. 

Ez nemcsak a károsanyag-kibocsátás csökkentését vagy az energiabiztonság növelését célzó intézkedéseknek köszönhető, hanem annak is, hogy a megújuló energiaforrások ma már a világ szinte minden országában a legolcsóbb választást jelentik új erőművek építésekor 

– fejtette ki.

A megújuló energiaforrások kapacitásának megháromszorozása elérhető, ha nemzetközi szinten többet tesznek azért, hogy a fejlődő országokban, például Afrikában és Délkelet-Ázsiában az új projektek magas finanszírozási költségeit leszorítsák – hívta fel a figyelmet az IEA.

A szervezet a jelentésben sürgette, hogy az országok fokozzák a fotovoltaikus energiaforrások és a szélenergia integrálását villamosenergia-rendszereikbe. Mint írták, az utóbbi időben a megújuló energiaforrásokból származó, felhasználatlan villamosenergia-termelés aránya jelentősen megnőtt, több országban már tíz százalék körül jár.

A klímaváltozás elleni küzdelem globális céljainak eléréséhez azonban az IEA szerint nemcsak a megújuló energiák bővítését kell felgyorsítani, hanem a fenntartható bioüzemanyagok, biogázok, hidrogén és e-üzemanyagok bevezetését is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.