BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csontvázak estek ki a szekrényből - Barcza György a pénzügyi válságról

A K&H Bank vezető közgazdásza szerint soha nem volt még akkor az esély a nemzetközi pénzügyi krízis kialakulására, mint most. Barcza György úgy véli, a helyzet egyedülálló, mivel az amerikai bankok szerves részei az európai pénzügyi piacoknak.

Újabb csontvázak estek ki az amerikai bankrendszer szekrényéből. Röviden, úgy tűnik, kétféle pénzintézeti csoport van. Azok, amelyek a válság tavalyi kirobbanását követően megkezdték a veszteségek leírását, a kockázatos pozíciók felszámolását, és a rövid távon fájdalmas piaci fogadtatást is vállalták. Illetve azok, amelyek inkább lassan, fokozatosan írták le veszteségeiket, és ilyen-olyan műveletekkel megpróbálták azokat kisebbnek láttatni. Utóbbiakról derül ki most – és lehet, hogy a sornak még nincs vége –, hogy önmagukat is becsapták - véli Barcza György.

A helyzet drámai, soha nem volt még ilyen mértékű veszélye annak, hogy nemzetközi pénzügyi krízis alakuljon ki. A múlt század elejének pénzügyi válságai már a felelőtlen kereskedelmi banki hitelezés miatt alakultak ki, de akkor még alapvetően nemzeti körben működtek a bankok, így a válságok sem terjedtek át - emelte ki a szakértő.

A legutóbbi évtizedek krízisei pedig fejlődő országokat érintettek, így a világgazdaság gerincét alkotó hármas – az amerikai, az európai és a japán gazdaság – nem tört meg. A mostani helyzethez leginkább hasonlót Japánban láthattunk, de az alapvetően az ingatlanpiac által vezetett hitelezési buborék korrekciója és az ezzel együtt járó bankválság nem terjedt át más országokra. Az amerikai helyzet egyedülálló, az amerikai bankok ugyanis szerves részei az európai és ázsiai pénzügyi piacoknak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.