BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helyzetbe került a BNP Paribas

Franciaország legnagyobb bankja, a BNP Paribast hozza helyzetbe a Fortis Bank kormányzati kimentésének kudarca. A BNP megállapodott a belga hitelintézettel, hogy 14,5 milliárd euróért átveszi a belga és a luxemburgi részlegeket.

A francia bank 9 milliárd eurót fizet részvénycserével és 5,5 milliárd eurót ad át készpénzben a Fortis Bank Belgium 75 százalékáért, valamint a belga biztosító részlegért, illetve a luxemburgi leány 67 százalékáért. A belga állam 11,6 százalékos tulajdonhányadot kap cserébe a BNP Paribasban, Luxemburg pedig 1,1 százalékot. Belgium 2 tagot delegálhat a BNP igazgatótanácsába.

A francia bankóriás vezérigazgatója Baudouin Prot tegnapi sajtóközleményében azt mondta, hogy feltehetőleg meghagyják a Fortis márkanevet Belgiumban. Az üzlettel a BNP 3,3 millió ügyféllel gazdagodik a két Benelux államban, valamint 1458 fiókkal Törökországban Lengyelországban és Franciaországban. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a francia bank képes akvizíciókkal erősíteni piaci pozícióját, mivel jelzálogpiaci veszteségei kisebbek, mint a rivális Deutsche Banknak vagy a svájci UBS-nek. Az ügylettel a BNP Paribas lett az euróövezet legnagyobb betéti bankja. A BNP korábban is tett már ajánlatot a Fortis bankra, de akkor a három Benelux kormány kevésnek találta az akkori árfolyam 20 százalékára rúgó ajánlatot. A belga és a luxemburgi kormány most azért volt kénytelen visszatérni a tárgyalóasztalhoz, mert a múlt hónap végén bejelentett tőkeinjekciós tervük ellenére a Holland partner váratlanul egyedül vásárolta ki (16, 8 milliárd euróért) a Fortis holland biztosítóját és bankját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.