BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Citinek dobott mentőöv az amerikai gazdaságot is fent tartja

A Citigroup stabilitása az amerikai gazdaság stabilitását is jelenti – véli a vezérigazgató, Vikram Pandit.

Az, hogy az amerikai kormány 20 milliárd dollárral sietett a Citigroup segítségére, annak a jele, hogy a törvényhozók továbbra is az ország pénzügyi rendszere mögött állnak – vélekedett egy a Bloomberg által idézett interjúban Vikram Pandit, a pénzügyi csoport első embere.

"Százkilenc országban képviseltetjük magunkat világszerte, így a Citi stabilitása nagyon sok szempontból az Egyesült Államokat is erősíti" – tette hozzá a bankvezér. A Citigroup részvényének árfolyama a múlt héten öt dollár alá esett,: ez pedig felvetette annak a lehetőségét is, hogy a befektetők elkezdik kimenekíteni a pénzüket, destabilizálva ezzel a 2000 milliárd dollár eszközállomány felett diszponáló, New York-i székhelyű bankcsoportot.

A Pandit által említett 20 milliárdos direkt segítségen túl a Citigroup Inc. 306 milliárd dolláros kormányzati garanciavállalásban is részesül jelzálog- és egyéb hiteleinek esetleges veszteségeinek a fedezésére.

A bankcsoport élén 11 hónapja álló Pandit most először kommentálta nyilvánosan a kormányzati döntést, és kifejtette: minden hitelintézet kénytelen bizonyos mértékű leértékelődést elkönyvelni a hitelein és értékpapírjain, részben azért, mert ezekből az eszközökből egyszerre túl sok tűnt fel a piacon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.