BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezárták az indiai részvénypiacot a mumbai események miatt

Iszlámista fegyveresek legalább 101 embert lelőttek és sok külföldit túszul ejtettek India pénzügyi fővárosa, Mumbai - 1996-ig Bombay - központjában a két legelegánsabb szállodában.

Az éjszakai támadások rengéshullámokat okozhatnak az indiai gazdaságban, úgyhogy a hatóságok bezárták a részvény-, a kötvény- és a devizapiacokat, miközben a rendőrség harcban áll a fegyveresekkel, írta csütörtök reggel a Reuters hírügynökség. Az indiai központi bank azonban folytatja a bankközi piac napi finanszírozását biztosító repóárveréseket.

A halottak között hat külföldi van a rendőrség szerint. További 287 ember megsebesült a támadásokban, amelyeket egy eddig alig ismert szervezet, a Dekkán Mudzsahidín vállalt magára. A fegyveresek az Indiában börtönben lévő iszlámista "szent harcosok" szabadon engedését követelik a túszokért cserébe. A támadások elriaszthatják a külföldi befektetőket Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságától.

A külföldiek már eddig is nettó eladók voltak az indiai részvényekből, mióta az exportlehetőségek szűkülnek, és most az indiai valuta, a rúpia nagyobb visszaesése is várható, írta a hírügynökség. Az indiai Állami Bank ötéves kötvényének piaci biztosítási díja (CDS) 0,15 százalékponttal 4,35 százalékra drágult csütörtökön. Kamal Nath indiai kereskedelmi miniszter "szerencsétlen esetnek" nevezte a mumbai harcokat, és reményét fejezte ki, hogy a beruházások nem szenvednek kárt. India gazdasága, GDP-értékben számolva, nagyságra a 12-ik a világon. Elemzők szerint az indiai gazdaság hamarosan éppolyan meghatározó lesz a világgazdaság számára, mint a kínai, főleg a nyersanyagárakra gyakorolt hatás révén. A tavaly márciussal zárult pénzügyi évben az indiai hazai össztermék (GDP 9,6 százalékkal, az idén márciussal végződött pénzügyi évben 9,1 százalékkal nőtt a legújabb felülvizsgálatok szerint, ezzel az ütemmel India továbbra is a második helyezett volt a felzárkózó piacok között Kína után.

A mostani pénzügyi év júniussal zárult első negyedében a növekedés 7,9 százalékra lassult éves összehasonlításban, és nemzetközi elemzők 7,3 százalékra számítanak a szeptemberrel zárult második pénzügyi negyedévről. Az OECD idén és a következő pénzügyi évben 7-7 százalékos gazdasági növekedést jósol Indiának a világgazdaság nagy lassulásával, az exportpiacok beszűkülésével összefüggésben. Az indiai központi bank szeptember óta összesen 1,50 százalékpontos csökkentéssel 7,50 százalékra vitte le alapkamatát, átmenetileg félretéve inflációs aggodalmait. A tizenkét havi infláció augusztusban még 13 százalékos volt, ebben a hónapban előzetes becslés szerint 8,9 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.