BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért függesztették fel az ingatlanalapok befektetési jegyeit? Farkas magyaráz

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénteki határozatát, amelyben a felügyelet 10 napra felfüggesztette az ingatlanalapok befektetési jegyeinek forgalmazását, nem a befektetési alapok likviditási problémái indokolták - hangsúlyozta Farkas István, a PSZÁF elnöke a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) és a PSZÁF közös budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Farkas István kifejtette: a PSZÁF arra a következtetésre jutott, hogy az ingatlanalapok jegyeinek elmúlt hetekben tapasztalható jelentős visszaváltásának hátterében az áll, hogy a befektetők nincsenek teljesen tisztában az ingatlanalapok jegyeinek speciális jellegével, elsősorban azzal, hogy ez hosszú távú befektetés, amelynek gyors visszaváltása értékveszteséggel járhat. Időt kell biztosítani arra, hogy a szolgáltatók teljes körűen informálják a befektetőket a speciális értékpapír természetéről - fogalmazott a PSZÁF elnöke.

Szalai Sándor, a BAMOSZ elnöke rámutatott: az ingatlanalap-jegyek visszaváltásának ideiglenes felfüggesztése nem természetellenes jelenség, noha Magyarországon először történik ilyen. Európában gyakran előfordul, Németországban például jelenleg is ez a helyzet - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.