BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A túl alacsony infláció miatt aggódik a Bank of England elnöke

Mervyn King a pénzügyminiszternek írt levelében megjegyzi, hogy a brit gazdasági kilátások tovább romlottak és jövőre 1 százalék alá süllyedhet az infláció.

A Bank of England elnöke háromhavonta köteles levelet írni a pénzügyminiszternek, amennyiben az infláció egy százalékponttal magasabb a kitűzött célnál – írja a Times Online. A jelentésben magyarázatot kell adnia a történtekre és felvázolni, hogyan tér vissza az infláció a megszokott mértékhez. Mervyn Kingnek még júniusban kellett megfogalmaznia az első levelét, ekkor 5.2 százalékos inflációt mértek a Bank of England 2 százalékos célértékéhez képest. Azóta viszont 4.1 százalékra süllyedt az infláció.

"Lehetséges, hogy nem kell majd Önnek levelet írnom három hónap múlva. Sőt lehetséges, hogy akkor majd arra kell magyarázatot adnom, miért alacsonyabb az infláció a szükséges értéknél" – áll az Alistair Darling pénzügyminiszternek küldött levélben. Ezzel a Bank of England hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre deflációs nyomásra számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.