BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balesetbiztosítás: az időjárás megdobja a károkat

A jeges utak, a csúszós járdák számtalan veszélyforrást jelentenek autósnak és gyalogosnak egyaránt. Érdemes végiggondolni, hogy az évszak jellemzőinek megfelelő biztosításokkal rendelkezünk-e.

Társaságunk statisztikái alapján azonban nem lehet kijelenteni, hogy a tél beköszöntével hirtelen megemelkedne a bejelentett károk száma, azaz több baleset következne be - állítja Kaszab Attila, a K&H biztosító nem-életbiztosítási üzletág vezetője.

Ennek egyik oka lehet, hogy rossz időben kevesebben használják a gépjárművüket és helyette a tömegközlekedést választják. A havas, csúszós utakon rendszerint lassabban közlekednek az autósok, így a koccanásos balesetek a jellemzőek, amelyek szerencsés esetben csak kisebb kárt okoznak a gépjárművekben. A hideg, a csúszós utak nem csak a gépkocsival közlekedők életét nehezítik meg. A jeges, latyakos járdákon leggyakrabban csukló-, könyök-, comb- és bokatörést, - ficamot szenvednek a gyalogosok.

A balesetbiztosítások alapján ezekre a sérülésekre jóval nagyobb esetszámban fizetnek kártérítést a sérülteknek ezekben a hónapokban, mint az év többi időszakában. A lakóházak előtti járdák tisztántartása a háztulajdonosok felelőssége, mint ahogy felelősséggel tartoznak a tulajdonosok azért is, ha valaki elesik a jegesen maradt járdán, és emiatt kórházi kezelésre szorul, vagy egy bizonyos időre kiesik a munkából.

Az ingatlantulajdonosoknak tanácsos arra is figyelni, hogy a lakóépületre kötött biztosítás tartalmazzon olyan felelősségbiztosítási elemet, ami ilyen esetekben a lakástulajdonosok helyett átvállalja a kórházi kezelés vagy egyéb kártérítési kötelezettség – gyakran jelentős – költségét. A rendszeres takarítás mellett is előfordulhat ugyanis olyan eset, hogy egy járókelő a frissen esett hó vagy lefagyott ónos eső miatt sérül meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.