BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyik részvényt érdemes most venni?

Nem sok jót várhatunk a részvénypiacokon – vélik a lapunk által megkérdezett elemzők, akik alulsúlyozásra ajánlják a részvényeket, maximum 25 százalékos portfolió aránnyal. Hétfőn folytatta a múlt heti lejtmenetet a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a BUX index: közel 2 százalékos csökkenéssel 11 890 ponton tanyázott az index.

A részvényszekció forgalma rendkívül alacsony, 6 milliárd forint értékben cseréltek eddig gazdát a papírok. A Mol árfolyama hétfőn délutánra 3 százalékot csökkent 9450 forintra, míg az OTP részvények értékük 4,80 százalékát veszítették el ez idő alatt: 2494 forintba kerülnek.

Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője semmi esetre sem ajánlja a két nagypapírt magánbefektetőknek a jelenlegi pesszimista hangulatban. A bankszektort egyébként sem szeretik most sehol – mondja Gyurcsik Attila, aki szerint régiós összehasonlításban az OTP már nem annyira drága. Az elemző kiemelte, hogy az osztrák bankok esetében jelent nagy kockázatot az orosz piaci kitettség (itt bizonyára jelentős tőkeemelésre lesz szükség, amivel rosszul járnak a részvényesek) míg az OTP-nél az ukrán jelenlét jelent lefelé ható kockázatot. A cseh (Komercni Banka) és a lengyel (PKO) esetében nem hat annyira a recessziós félelem, pedig ezekben az országokban és érződni fog a lassulás, ezért ott túlárazottnak számítanak a bankpapírok. Gyurcsik Attila a Richter, Egis és az MTelekom papírjait ajánlja ha valaki részvényeket akar vásárolni idehaza. Utóbbi árfolyama 0,71 százalékot csökkent 553 forintra, míg a Richter papírjainak ára 0,84 százalékot estek 29 250 forintra.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője is pesszimista a tőkepiaci kilátásokkal kapcsolatban. Az elemző szerint kihalt az itthoni piac, és inkább lefelé fognak mozogni az árfolyamok a következő hetekben, akár az októberi rekord mélységeken is túlra (jelenleg attól 10 százalékkal magasabban mozognak az árfolyamok). Ezt erősíti a strukturális probléma a hazai gazdaságban. A januári medve-ralinak világszerte vége szakadt – mondja Sarkadi Szabó Kornél. Emiatt nem valószínű, hogy megugrás kezdődne a forgalomban. A bankpapírokat kifejezetten sújtja a mostani hangulat. Csak a múlt heti hírekre kell gondolni: rosszul kezdődött a gyorsjelentési szezon a Citigoup és a Bank of America jelentésével. Régiónkban ma szintén mínuszban mozogtak a mutatók: a prágai PX kosarat a bankok húzták le. A mutató mínusz 1,97 százalékon állt. A Komercni Banka mínusz 1,99 százalékon, az Erste Group mínusz 6,91 százalékon mozgott. Hasonlóan a bécsi ATX is mínusz 2,25 százalékon állt délután, az Erste Bank árfolyama itt 4,21 százalékot csökkent, míg a Raiffeisen mínusz 3,81 százalékon állt. A varsói WIG-20 index mínusz 2,78 százalékon mozgott délután.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.