BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci frankot vegyenek! - Üzletel az MNB és a svájci jegybank

Február másodikától devizacsere-ügyleteken keresztül svájci frankot ad euróért a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a svájci jegybank (SNB).

A konstrukció – az SNB és az Európai Központi Bank, valamint a lengyel jegybank között létezőhöz hasonlóan – devizaswapügyleteken keresztül lehetővé teszi az MNB számára a franklikviditás fokozását a magyar piacon.

Az MNB 5 milliárd euró összértékig vehet részt a svájci jegybank euró-frank swap ügyleteiben. A tendereken fix áron nyújtják majd a frank- likviditást, ez felső korlátként szolgálhat a magyar bankközi hozamoknak – közölte az MNB.

Az MNB a hazai bankokközött osztja majd szét az így szerzett svájci frankot: az első ügyletet jövő hétfőn 9 és fél 10 között bonyolítja le a jegybank, ezt követően minden hét első kereskedési napján ugyanebben az időpontban küldhetik ajánlataikat a bankok.

A jelenlegi tervek szerint a devizaswapügyleteket április végén függesztik majd fel. A technikai induló árfolyamot a jegybank által aznap megállapított svájcifrank-ár 95 százalékában határozzák meg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.