BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Keményen" betartott új politika: kudarcért nem jár jutalom

Gordon Brown mai nyilatkozatában leszögezte, hogy a banki prémiumok időszaka lejárt: az adófizetők pénzéből a kemény munkát és a felelős kockázatvállalást fogják támogatni. A brit miniszterelnök szerint kudarcért nem jár jutalom és sikerért is csak abban az esetben, ha az hosszú távon jelentkezik.

A The Times értesülései szerint a bankok mintegy egy milliárd fontot fizetnek ki ebben az évben a menedzserek prémiumaként annak ellenére, hogy közülük többet az adófizetők forrásainak segítségével mentettek meg a csődtől. Talán ennek is köszönhető, hogy Gordon Brown hangsúlyozta: véget ért a rövidtávon kifizetett bónuszok ideje. "Félresöpörjük a régi kultúrát és új alapokra helyezzük, amelynek lényege: kudarcért nem jár jutalom, sikerért pedig csak akkor, ha az hosszú távon jelentkezik" – közölte a brit pénzügyminiszter.

Brown hangsúlyozta: az új elveket keményen betartatják majd, így azok a bankok, amelyekben az állam már többségi tulajdonos, egyáltalán nem fizetnek majd prémiumot és osztalékot sem. "Úgy gondolom, hogy társadalmi szinten a kemény munkát és a felelősségteljes kockázatvállalást kell támogatnunk. A túlzott és felelőtlen kockázatvállalást pedig büntetnünk kell."

A miniszterelnök nyilatkozata némi kontrasztot mutat Alistair Darling pénzügyminiszter szavaival, aki a prémiumok miatti közfelháborodás kapcsán közölte, hogy nem lát problémát egy olyan rendszerrel, amely a sikert jutalmazza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.