BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamecz: Hosszú távon semmi nem indokolja, hogy váltsunk

Csaknem 422 milliárd forintot veszítettek tavaly a magánnyugdíjpénztárak befektetéseiken, vagyis 18 százalékkal többet annál a 357,4 milliárdnál, amely tagdíj címen befolyt a kasszákba – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss adataiból.

Az átlagos hozam –20 százalékos lett, de voltak ennél sokkal rosszabb eredmények is, az OTP Magánnyugdíjpénztár növekedési portfóliója például értéke csaknem harmadát bukta el 2008-ban.

Ez nem csoda: az OTP kasszája a versenytársaihoz képest korán feltöltötte részvényekkel a növekedési portfóliót, ráadásul viszonylag magas, 60 százalék körüli részvényarányt tart benne, így a tőkepiacok mélyrepülése is súlyosabban érintette.

A pénztárnál azonban a tavalyi siralmas hozam ellenére sem tervezik, hogy változtatnak az idén a befektetési politikán. „Hosszú távra optimalizáltuk a befektetéseket, semmi sem indokolja, hogy váltsunk” – mondja Hamecz István, a kassza vagyonát kezelő OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Másképp vélekednek az Aegon Magyarország Nyugdíjpénztárnál.

„A mélyülő válság miatt a tervezettnél alacsonyabb kockázatú portfóliókat állítottunk össze” – mondja Kadocsa Péter, az intézmény vagyonát kezelő Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezérigazgató-helyettese. A növekedési portfólióba így a tervezett 50 helyett csak 40 százaléknyi részvény került, a kiegyensúlyozott konstrukció vagyonának pedig mindössze az ötöde van részvényekben. Hamecz szerint egyedül a klasszikus portfólióknál volt tanulsága a tavalyi évnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.