BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet, hogy a 700 milliárd dollár sem lesz elég a bankmentésre

A Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) elnöke szerint létfontosságú, hogy a bankokat megszabadítsák a toxikus eszközöktől, még akkor is, ha ez az adófizetőktől jelentős erőfeszítést kíván. Sheila C. Bair elképzelhetőnek tartja, hogy nem lesz elég az előirányzott 700 milliárd dolláros forrás a bankmentő akcióra.

A bankfelügyeletet ellátó FDIC elnöke a Washington Postnak úgy nyilatkozott: lehetséges, hogy a Kongresszus által megszavazott 700 milliárd dollárnál nagyobb összegre lesz szükség a pénzpiac mentőakcióhoz. Sheila C. Bair hozzátette: megéri a jelentős teher felvállalása, mert az adófizetők hosszú távon nyernek majd a stabilizációval.

"Bátorságra van szükség mindkét fél meggyőzésére, de a történelem bizonyítja, hogy ez a stratégia – felismerni a veszteségeket, felszámolni és továbbmenni – a legjobb módszer a gazdaság felélénkítésére" – szögezte le az FDIC elnöke. Mint mondta, a másik módszer, hogy a mérgező eszközök továbbra is a bankoknál maradnak, ez pedig nem vezet sehová.

Bair szerint az Obama-kormány megértette a bankmentő program fontosságát és azzal, hogy a kormány felvásárolja a rossz befektetéseket, az állam befejezi az intervenciót, ez pedig fontos a piacok számára. A jelenlegi elképzelés szerint az állam több, egymással versengő alapot hozna létre, amelyek egymásra hatva határoznák meg az árakat.

A támogatást igénylő bankok public-private partnership keretében együttműködnének. Ha például egy bank 10 millió dollárt igényelne, az állam és a magánbefektető adhat 1-1 milliót, a Fed pedig pótolja a hiányzó 8 millió dollárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.