BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi tipp: most érdemes kőolajba szállni

A lapunk által végzett elemzői vélemények összegzése alapján érdemes lehet a héten beszállni a kőolaj-jegyzésekbe, ugyanis rövid távon nyomás alá kerül az energiahordozó árfolyama, akár 50 dollár alá is visszanézhet a jegyzés, de hosszú távon már látszik a fény az alagút végében: 70-80 dollár körül stabilizálódik majd az árfolyam.

A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint lefelé ható nyomás bontakozik ki a héten a kőolaj piacán. A megkérdezett 33 közgazdász közül 17-en arra számítanak, hogy csökken az árfolyam a héten, az amerikai kereslet zuhanásának, és a tartalék készletek további emelkedésének köszönhetően.

Az utóbbi időben ismét erősödik a dollár és a kőolaj árfolyammozgása közötti kapcsolat – hívja fel a figyelmet Gareth Lewis-Davies, a Dresdner-Kleinwort londoni elemzője: „a múlt heti pozitív olajárat a gyenge dollár és a részvénypiaci jókedv támogatta.” Mark Pervan, melbourni árupiaci-stratéga szerint a múlt heti részvénypiaci szárnyalás törékeny, a héten inkább a profit realizálásra kell számítani, ennek hatása pedig begyűrűzik majd az olajpiacra.”

Szűcs Örkény, a Solaris Capital vezérigazgatója úgy látja, középtávon viszont trendforduló van kibontakozóban a kőolaj piacán, és tartósan már nem kerül vissza a lélektani 50 dollár alá az árfolyam. Az tény, hogy volatilis az árfolyam, a napon belüli 10 százalékos ugrálás sem ritka, de már közép távon is árstabilizálódással számol az elemző. A Solar Capital előrejelzése szerint év végére további 15 százalékot emelkedik a jegyzés 58 dollár fölé. Az elemző rövid távra vonatkozó optimizmusát azzal is indokolja, hogy az áprilisi kontraktusok most járnak le, ezért a májusi kötések likvidebb piacon történnek.

A Solaris Capital úgy számol, hogy a jövő év végén 65 dolláron, míg 2012-ben 70-80 dolláron fog stabilizálódni az energiahordozó jegyzése. Szűcs Örkény lapunknak elmondta, hogy nagyon kelendőek a kőolaj kontraktusok, érezhetően növekszik a befektetők érdeklődése ezek iránt, ahogyan az energetikai részvény-alapok is kelendővé válnak.

Érdekesség képen a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a világkitermelés 40 százalékát biztosító OPEC mostani stratégiája alapján inkább kivár a kitermelés újabb csökkentésével, mert egyfelől a decemberben elhatározott kvóta-limit hatása most kezd majd érződni a piacon. Másfelől Szűcs Örkény szerint az OPEC stratégiája az, hogy most inkább „zárják a sorokat”, vagyis a korábbi döntéshez tartják magukat a tagállamok, amely egyébként nem jellemző rájuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.