BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP Trade belekeveredett a 10 milliárdos csalásba?

Elképzelhető, hogy minden idők legnagyobb értékű magyarországi áfacsalására derült fény.

„A rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján megállapítást nyert, hogy az OTP Trade Kft. a 2006. és 2007. évi áfabevallásaiban valótlan gazdasági eseményekről kiállított számlák áfatartalmának levonásba helyezésével igényelte vissza az általános forgalmi adót, illetőleg a fiktív számlák felhasználásával adófizetési kötelezettségét jogellenesen csökkentette” – áll a Vám- és Pénzügyőrség központi bűnüldözési parancsnokságának 2008. szeptember 10-én kelt jegyzőkönyvében - írja a HVG.

Három magyarországi cég szlovákiai, romániai és németországi vállalkozásoknak „szállított” különféle árukat, kristály- és szaloncukortól mp3- és dvd-lejátszókon át kisméretű számítógépekig. Ezeket a „szállítmányokat” a vevők papíron át is vették, ellenértéküket átutalták. A „lepapírozott”, de ténylegesen nem létező szállítmányok után az exportőrök az APEH-től visszaigényelték az áfát, amelynek összegét az OTP Trade megelőlegezte számukra.

A tucatnyi gyanúsított többségét a számlázási láncolatban részt vevő cégek jellemzően magyar állampolgárságú ügyvezetői adják. Ha a gyanúból vád lesz, az közvetlenül érintheti az anyavállalat OTP Bank Nyrt. helyzetét is, hisz tízmilliárd forint a legnagyobb hazai bank esetében sem jelentéktelen tétel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.