BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatdöntés előtt begyengült a forint

A hazai deviza árfolyama közel egy százalékot gyengült az euróval szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) délutáni kamatdöntése előtt. A régiós devizák többsége gyengülő pályán mozog, amelyet a lengyel és a cseh alapráta e hónapban várható változása generál. A forint 0,9 százalékot gyengült 298,67-es szintre a közös pénz ellenében, de a dollár és a svájci frankkal szembeni jegyzés is emelkedik: előbbi 230,95-re, utóbbi 197,22 forintig.

A frank ára kora délután 196,7 forintra kapaszkodott vissza. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 16 közgazdász mindegyike az alapkamat 9,5 százalékos tartását jósolja a mai MNB döntésre. A prognózis indoklásaiban a forint gyengélkedése áll, amely a magyar pénzügyi stabilitásra továbbra is veszélyt jelent, hiába csökkent az infláció éves alapon a 3 százalékos szint alá. Trippon Mariann, a CIB bank elemzője a nemzetközi hírügynökségen úgy nyilatkozott, hogy „a deviza-árfolyam stabilizáció céljából történik a döntéshozók kivárása.” A forint árfolyama nagyon volatilis marad – teszi hozzá a közgazdász.

A hazai fizetőeszköz az idei év legrosszabbul teljesítő devizája a feltörekvő pénznemek között, amelyeket a Bloombergen jegyeznek. Idén 11 százalékot veszített értékéből a forint. Az MNB-nek április lehet a harmadik hónapja, hogy nem tud a kamathoz nyúlni – hangsúlyozzák elemzők. Akik kiemelik: a múlt hónapban a monetáris tanács tagjai közül többen, így annak elnöke, Simor András is – az alapráta 10,5 százalékra emelését támogatták volna, de azt a többség végül elvetette, mondván: a pénzpiaci hozamokra sokk hatásként hatna a kamatemelés. A piaci várakozás szerint a következő három hónapban sem várható a magyar alapráta ereszkedése.

Ezzel szemben Csehországban és Lengyelországban is van mód kamatvágásra, ráadásul ezekben az országokban 500-600 bázisponttal alacsonyabb szinten áll az irányadó ráta már most is. Április 29-én dönt a varsói jegybank a jelenleg 3,75 százalékos kamat változtatásáról. Stanislaw Owsiak, varsói tanácstag szerint az alapráta idén 3 százalékra csökkenhet Kelet-Európa legnagyobb gazdaságában, ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett 8 szakember közül 5-en a kamattartást jósolják erre a hónapra Lengyelországban (a többiek 25 bázispontos vágást jósolnak). A zloty ebben a hónapban 6,4 százalékot erősödött a közös pénz ellenében, igaz csak ma több mint másfél százalékot gyengült: 4,3683-as szintre. A cseh korona árfolyama 1 százalékot gyengült 27,045-re, míg a román lej alig változott: 4,2139-es szinten mozgott az árfolyama az euróval szemben.

Eközben borús hangulat uralkodik a régiós tőzsdéken is. A Budapesti Értéktőzsde elsőszámú mutatója, a Bux index 3,13 százalékos veszteséggel 12 304 ponton állt hétfő délután. A tőzsdei nagyok közül a Mol és az OTP árfolyama esik jelentősen, miután az ING szakértői eladásra javasolják a magyar olajtársaság részvényeit. A Mol árfolyama 5,10 százalékot esett 10 410 forintra, míg az OTP részvények ára 6,07 százalékkal csökkent 2441 forintra. A Richter papírok 0,84 százalékot veszítettek értékükből: 28 050 forintba kerülnek. A Magyar Telekom sem képes a pozitív tartományban mozogni: 0,66 százalékos árfolyamesést követően 594 forintba kerülnek a papírjai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.