BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankmentés - Ami a nagyoknak nem kell, a kicsiké lesz

Timothy Geithner közölte: azok az összegek, amelyeket a nagybankok visszafizetnek az amerikai államnak, szétosztásra kerülnek a kisebb pénzintézetek között.

Az amerikai pénzügyminiszter a független bankárok közösségének éves tanácskozásán beszélt arról, hogy használják majd fel azokat a pénzeket, amelyek a bankoktól visszafolynak az államkasszába.

Az AP információi szerint az 500 milliárd dollárnál alacsonyabb eszközkészlettel rendelkező bankoknak fél év áll rendelkezésükre arra, hogy pályázzanak a visszakerülő alapokra. Sőt, a pénzintézetek most nagyobb összegeket igényelhetnek, mint a segélyakció első körében.

A korábban nyilvánosságra hozott stressz tesztek alapján a tizenkilenc legnagyobb amerikai bank közül tíznek – köztük a Bank of Americának és a Citibanknak - további tőkeinjekcióra van szüksége. Ehhez képest a tesztek szerint tőkét nem igénylő cégek közül több pénzzé tette eszközeit, míg más, elvileg segélyre szoruló bankok jelezték: visszaadnák az állami támogatást.

Timothy Geithner a tanácskozáson arról is beszélt, hogy az Obama-kormány heteken belül benyújtja a pénzügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveit, amely a pénzügyminiszter reményei szerint áramvonalasabbá és egyszerűbbé teszi majd a jelenleg túl bonyolult rendszert. Geithner hozzátette: a pénzpiac rendbetételének jelentős részét letudta a kormány, a terület "gyógyulásnak indult".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.