BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem rázza meg a nyugdíjpénztárakat a visszalépés

A Népszabadság szerint a nyugdíjpénztárak vezetői nem várnak földindulást attól, ha az idősebb magánpénztári tagok - a kormány tervei szerint - visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A kormány elképzelése szerint az 52 évesnél idősebb pénztártagok kapnának még egy évet annak átgondolására, valóban maradnának-e a kétpilléres nyugdíjrendszerben, vagy visszalépnének a tisztán társadalombiztosítási szisztémába.

A napilap pénteki számában olvasható, hogy földindulástól már csak azért sem kell a pénztáraknak tartaniuk, mert a tagok töredéke - majd hárommillióból 157 ezer - múlt el 52 éves.

Közülük sem biztos, hogy mindenki meggondolja magát.

Ezt mutatták a korábbi átmeneti szabályok tapasztalatai és az Évgyűrűk magánnyugdíjpénztár nemrég elkészített felmérése is, amely szerint a megkérdezettek 90 százaléka semmiképp sem térne vissza a tisztán társadalombiztosítási szisztémába. Annak dacára, hogy többségük valószínűsíti, a válság hatással lesz majdani nyugdíjára - olvasható a Népszabadságban.

Befektetéseik alakulását inkább az önkéntes nyugdíjpénztári tagok kísérik figyelemmel - tapasztalta az MKB-nyugdíjpénztárak igazgatója, Lehoczky László. Az MKB-nál már tavaly az első negyedévet követően egyre többen szüntették meg számlájukat, vették ki megtakarításukat, főleg a nyugdíjas tagok közül. Az év második felében már a nem nyugdíjas korúak közül is többen kiléptek, annak ellenére, hogy így vissza kellett fizetniük az igénybe vett adókedvezményeket.

A magánpénztári tagoknál jóval kisebb volt a mozgás, feltehetően azért, mert számukra még "beláthatatlan" messzeségben van a nyugdíjas kor, amikor ebből a megtakarításukból pénzhez juthatnak. Nem nagyon izgatja őket a számlájuk alakulása, annak dacára, hogy - miként ezt egy felmérés mutatta - negyedük nincs tisztában azzal, innen várható nyugdíjuknak a kisebb részét kapják, járadékuk mintegy háromnegyedét a társadalombiztosítás kasszája állja majd.

A pénztári vagyon legnagyobb hányadát jelentő növekedési portfóliók hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni - volt korábban olvasható a BDO Forte elemzésében. Mégis, szerintük a magánnyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszerének bevezetése valamennyire mérsékelni tudta ugyan a legkorábban nyugdíjba vonuló tagok veszteségeit.

Egyre többen - mint a Stabilitás Pénztárszövetség nemrég kiadott elemzése is - hívják fel a figyelmet arra, hogy az állami nyugdíjrendszer évről évre hatalmas hiányt termel, ráadásul évről évre egyre kevesebb befizetésből kell egyre több embert eltartani. Így nem kérdéses, hogy a saját erőből adódó megtakarításokra is szükség van a nyugdíjas éveik biztonságának megteremtéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.