BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: Korai temetni a külföldi érdekeltségeket

Az előzetes várakozásokat jóval meghaladó, 41,8 milliárd forintos eredményt ért el az OTP csoport az első negyedévben, ez 24 százalékkal marad el a bázisidőszakitól.

Az egyszeri tételek elszámolásánál ugyanakkor több módosítást is végrehajtott a bank a korábbiakhoz képest, ez az eredményeket értékelő elemzők körében okozott némi meglepetést, és véleményük szerint nagyjából magyarázza is a pozitív eltérést a saját előrejelzéseikhez viszonyítva.

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzői felhívták a figyelmet arra: a könyvvizsgálóval egyetértésben az OTP a stratégiai devizapozíciókon elért eredményt ezentúl a tőkén keresztül vezeti át, ebben a negyedévben ezzel „javítva” az eredményt mintegy 13,8 milliárd forinttal. A másik ilyen eredményt javító tétel az a nyereség volt, amelyet az OTP azon ért el, hogy a saját, alacsony áron a piacon forgó devizás kötvényeit vásárolta vissza lényegesen a névérték alatt. Ez újabb, 19,6 milliárdos váratlan eredményjavulást magyaráz, valamint a Tier 1 tőkét is javította.

Urbán László vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az első negyedévi eredményre rányomta a bélyegét a forint első negyedévi, rekordmértékű leértékelődése, és számos egyszeri tétel is korrigálta a kimutatott profitot. A vezérigazgató-helyettes szerint ugyanakkor azok a vélekedések, amelyek kétségbe vonják a bank eredménykimutatásának transzparenciáját, nem igazságosak, hiszen a tőzsdei beszámoló pontosan ezeknek a tényezőknek a részletes bemutatásával kezdődik. Ráadásul – tette hozzá – ezen egyszeri tételek összesített hatása nagyjából semleges, hiszen a korrigált adózott eredmény alig néhány milliárd forinttal tér el a ténylegesen kimutatottól.

Az eredményt tekintve látványos változás zajlott le a külföldi leányoknál is, hiszen összesített eredményük ezúttal semmivel sem tudott hozzájárulni a csoportszintű profithoz. Urbán rámutatott: korai temetni a külföldi érdekeltségeket, hiszen az eredményeik romlása átmeneti, egyértelműen a kockázati költségek megugrásával magyarázható.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.