BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós zászlóshajóvá válhat a hazai fizetőeszköz

Új idők a forintpiacon, újra esély nyílik a kamatvágásra

Négy hónapos csúcsra, 276,15 forintig erősödött a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, de később a 280-as szint környékén stabilizálódott az árfolyam, amely így is közel 4,5 százalékra dolgozta le az idei veszteségét.

Más vezető devizák ára is meredeken – átlagban több mint 2 százalékkal – esett tegnap a bankközi piacon: a dollár 206,22, míg a svájci frank 182,105 forintig süllyedt.

Az elemzőket is meglepte a rég nem látott meredek rali, amelyet szerencsés – globális és regionális – hírek együttállásának tudnak be. Mindenesetre a térség devizái szintén hasonló mértékben erősödtek tegnap, de a forint kiugró teljesítménye akár tartós trendfordulóba is torkollhat, és a magyar fizetőeszköz már éllovasként válhat le a térség devizáinak mozgásáról – mondják a közgazdászok.

Van is hova korrigálni a szomszédságban, a cseh korona árfolyama tegnap nyereségbe fordult: az idén másfél százalékot erősödött a közös pénz ellenében.

A derűs piaci hangulatot az éber döntéshozók igyekeztek megragadni: a prágai jegybank váratlanul 25 bázispontot vágott az alapkamatból, és elemzők elképzelhetőnek tartanak egy hasonló lépést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) másfél hét múlva esedékes ülésén is.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.