BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költekezés árát meg kell fizetni - Ki tudja, mikor és kinek?

Az adósság és az újra megnövekvő infláció kezeléséről szólhat a válság utáni gazdaságpolitika.

Ellentétes szakmai vélemények jelentek meg a magyar gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Az sem egyértelmű, meddig tarthat még a recesszió, illetve érkezik-e újabb válsághullám, mindenesetre több piaci szereplő már optimista.

A válság utáni időkre történő stratégiai felkészülést sürgetik közgazdászok, ahogy a rövid távú krízishelyzeten már túljutni látszunk. A pénzügyi és a makrogazdasági után társadalmi válság bontakozhat ki – fogalmazott Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója.

A szervezet az Ecostattal közösen adott ki egy stratégiai elemzést, amelyben a világgazdasági válság tanulságainak a kiértékelésén túl kitörési pontokat kerestek a szakértők Magyarország számára.

A válságból csak az új technológiák elterjedésével, vagyis a fokozott kutatás-fejlesztéssel lehet kilábalni, a változatlan struktúra mellett nyújtott állami segítség viszont más irányba mutat – kritizáltak a szakemberek egyes nyugati kormányzati segélyakciókat.

Amellett, hogy várhatóan új gazdaságpolitikai szemléletek erősödnek meg a következő években, a gyakorlatban a kormányok legfontosabb dolga az adósságkezelés lesz. A válság hatásait enyhíteni szándékozó jelenlegi költekezések árát ugyanis valamikor valakinek meg kell majd fizetnie.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.