BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini: A folyamatok nemhogy enyhülnek, hanem durvulnak

A gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak egyaránt eladási nyomás alá küldték a részvényeket és az olajat – írja a Cashline iránytűje.

Egyre többen hangsúlyozzák egy újabb stimulus csomag szükségességét, ami nem azért aggályos, mert ember nem mondja meg, hogy ezt honnan lehetne finanszírozni, hanem mert ezek szerint a gazdaság ramaty állapotban van, az eddigi csomagoknak vajmi kevés hatása volt, illetve nem voltak kellően hatékonyak.

A hét elején megszólalt Roubini, akinek a szavát is erősödve visszhangozzák a szereplők. E szerint a folyamatok nemhogy enyhülnének, hanem tovább durvulnak. A munkanélküliségi ráta – ha figyelembe vesszük a részmunkaidős alkalmazottakat és az aktív kategóriába technikailag be nem sorolt embereket – már most 16 százalék fölé nőtt, de a hivatalos 9,5 százalék is brutális, ami 11 százalék körül tetőzhet valamikor 2010 folyamán.

Még rosszabb, hogy mind a termelékenység, mind a munkabérek, mind a heti munkaórák száma esik vagyis a munkaerőpiaci tényezők mindegyike romlik. Ráadásul nem csak az a probléma, hogy sokan elveszítik az állásukat, hanem, az is, hogy egyre kevesebben találnak azok közül, akik eddig elvesztették.

A szőkülő fogyasztói réteg és jövedelmi viszonyok megspékelve az ingatlanpiaci áreséssel azt eredményezték az elmúlt hetek adatai alapján, hogy a problémák elérték az elsődleges jelzáloghiteleket is. Ez pedig újabb nyomás alá helyezi a bankokat még akkor is, ha az új szabályozás szerint nem kell piaci értéken nyilvántartani az eszközeiket.

Az ingatlanpiac helyzete siralmas: akkora az eladatlan állomány, hogyha mostantól egy új lakás sem épülne, 1 évig tartana, amíg a jelenlegi vevői oldal felszívná a kínálatot. Ráadásul Roubini ez eddigi 27 százalékos ingatlanpiaci áresés után további 40 százalékos! Zuhanással számol, amíg a piac eléri az alját. Összegezve egy W-alakú recesszió esélye egyre nő, nemigen van kiút.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.