BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszítenek a nyugdíjpénztárak - Van esély a visszapótlásra?

Folytatódott a magán- és önkéntes nyugdíjpénztári vagyonok erodálódása az első negyedévben – ez derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség most közzétett adataiból.

A szövetség kötelékébe tartozó magánkasszák vagyona 7,4 milliárd forinttal, 1745 milliárdra csökkent március végére. Ez nem meglepő, hiszen a vizsgált időszakban a tőkepiacok és a hazai állampapírpiac is gyengélkedett.

Emellett hasonló eredményt publikált néhány hete a pénzügyi felügyelet is a szektor első negyedévéről; a hatóság adatai szerint a magánkaszszák portfólióiban az első negyedév végére 1861,2 milliárd maradt, 8,4 milliárddal kevesebb, mint amennyi az év végén volt.

Az önkéntes nyugdíjkasszáknál még nagyobb volt a vagyoncsökkenés, ez a piaci veszteségek mellett az egyéni számlákról történt kifizetések eredménye is. A Stabilitás tagpénztárai 36,4 milliárd forintot veszítettek, így összvagyonuk 413,8 milliárdra zsugorodott. Arányaiban véve a banki és biztosítói hátterű kasszák veszítették a legkevesebb, a független pénztárak pedig a legtöbb pénzt.

A Stabilitás pozitív jelként értékeli, hogy bár a nyugdíjpénztári vagyonok csökkenése nem állt meg az év első negyedében sem, de a pénz- és tőkepiaci tendenciát követve a zsugorodás mértéke jelentősen elmaradt az előző negyedévihez képest. A pénz- és tőkepiac a vizsgált időszak végére stabilizálódott, így a szövetség szerint reális esélye van annak, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon „visszapótlódjanak”.

 Ez a folyamat egyértelműen látszik a most még nem publikált, de már a pénztárak birtokában lévő második negyedévi hozamadatokból, amelyek vélhetően több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedéves mutatóknak minősíthetők.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.