BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelből élnek a magyarok

Az utóbbi hónapokban láthatóan növekszik azoknak a lakossági ügyfeleknek az aránya, akik viszonylag könnnyen hozzáférhető, forintalapú fogyasztási hitelekből finanszírozzák napi kiadásaikat – derül ki a jegybank statisztikáiból. Az MNB legfrissebb, júniusi állapotokat tükröző adatai szerint az első fél év végére 400 milliárd forintra emelkedett a lakosságnál kinn lévő folyószámla-hitelek állománya; ez több mint másfélszerese a két évvel korábbinak, és a 2008. júniusinál is több mint 20 százalékkal magasabb.

Nem drasztikus mértékben bár, de növekszik a forintban nyilvántartott hosszú futamidejű személyi kölcsönök menynyisége is: az MNB adatai szerint havonta átlagosan 3-4 milliárd forinttal emelkedik az állomány. Ez annak ellenére történik így, hogy a bankok egyre szigorúbbak a beérkező hitelkérelmek elbírálásakor, és a korábbinál jóval drágábban adják ezeket a hiteleket: a folyószámlakölcsönök átlagos kamatlába például egyetlen év alatt 170 bázisponttal növekedett.

A lapunk által megkérdezett bankok tapasztalatai szerint is egyre kedveltebbek a napi kiadások finanszírozására használható folyószámlahitel-keretek, ám a hasonló célokra használható hitelkártyáknál (és a személyi kölcsönöknél) már visszafogottabb a darabszám-növekedés, vagy egyáltalán nem is érzékelhető.

A Budapest Banknál közöltek szerint a számlavezető ügyfelek között a folyószámlahitelesek aránya évről évre növekszik, és a múlt év azonos időszakához képest ez az arány 25 százalékkal emelkedett. A bank szakértői úgy vélik, ez jórészt annak tulajdonítható, hogy a folyószámla-
hitel könnyen és gyorsan igényelhető, és kiválóan alkalmas az ügyfelek nem várt kiadásainak fedezésére. A kliensek pedig többnyire élnek is a lehetőséggel: a Budapest Banknál háromnegyedük rendszeresen hozzányúl a felkínált kerethez, az átlagos kihasználtság mértéke pedig megközelíti a 60 százalékot.

Növekedett a folyószámlahitelt igénylők száma a Raiffeisen Banknál is, bár a nyár értelemszerűen nem a legdinamikusabb emelkedés időszaka: ugyanakkor a keretek jelentős részét itt is jól kihasználják. Növekszik a forgalom a másik nagy, osztrák tulajdonú hitelintézetnél is: az Erste ügyfeleinél a hitelkeretek kihasználtsága átlagosan három százalékkal emelkedett.

A hitelkártyák számával ellentétben a kihasználtságuk érezhetően nő a nyári időszakban, hiszen az ügyfelek előszeretettel finanszírozzák keretük terhére a nyaralással öszefüggő kiadásaikat – mutattak rá a Budapest Banknál. A hitelintézet ügyfelei pedig többnyire nem is töltik fel a hitelkeretüket a kamatmentes periódus végéig: 90 százalékuk nem tud, illetve nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

Bár az ügyfelek jelentős része jól kihasználja a hitelkerete nyújtotta lehetőségeket, a bankok egyelőre csak kisebb mértékű romlást tapasztalnak a portfólión belül, akár a személyi vagy folyószámlakölcsönökről, akár a hitelkártyáikról legyen is szó. A Budapest Banknál közöltek szerint jelentős változás a visszafizetéssel elmaradt hitelkártyás ügyfelek számában a drasztikusabb árfolyamváltozás, azaz a múlt év vége óta figyelhető meg.

Ennek oka elsősorban az, hogy a bank hitelkártyás ügyfelei legnagyobb részének van egyéb banki, fedezett vagy fedezetlen kölcsöne, és az árfolyamváltozás következtében megemelkedő törlesztőrészletek befizetése kihat a hitelkártya-tartozás visszafizetésére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.