BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hitelek – Túl a csúcson?

Az HSBC és a Barclays, a két legnagyobb brit bank eredményjelentés arra utalhat, hogy a rossz hitelek felhalmozódása elérte csúcspontját és a helyzet mostantól javulni kezd.

A befektetési banki üzletág erős eredményei mindkét pénzintézet eredményét megdobták, bár a Barclays részvényeinek árfolyama csökkent a növekedés bizonytalansága miatti félelmek hatására.

Az idei évben a "mérgező" eszközök helyett a rossz adósok és az ezáltal a bedőlés küszöbére sodródott hitelek jelentették az első számú félelmet a világ bankjai számára. Egyelőre nem sok piaci szereplő nyilatkozott pozitívan ebben a tekintetben. Az HSBC most megtörte a jeget. Michael Geoghegan vezérigazgató úgy látja, a legrosszabbon túl vannak és a kilábalás kétsebességű lesz, a fő hajtóerőt a fejlődő piacok jelentik majd. "Csöndesen bizakodunk, de óvatosnak kell lennünk a gazdaság irányát illetően" – idézi az HSBC vezérét a Reuters.

A Barclays 1,56 milliárd fontos adózás előtti profitot jelentett a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakában mért 2,8 milliárd fonthoz képest. A csökkenés oka a saját tartozás értékének változása, valamint egyszeri tételek. Ezeket leszámítva az első kilenc hónapban a profit több mint duplájára, 4,4 milliárd fontra nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.