BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az adóparadicsomok kora lejárt"

Az adóamnesztia keretében 95 milliárd euró folyt be az olasz gazdaságba. Róma szerint mostanra véget ért az adóparadicsomok kora, mivel nem éri meg offshore számlákra rejteni a vagyont.

Az olasz pénzügyminisztérium közlése szerint a külföldre menekített pénzek 98 százalékát húzták vissza az országba az adóamnesztia segítségével. Az áprilisig tartó akció keretében eddig 95 milliárd euró talált vissza Olaszországba, jóval több, mint amennyire a Berlusconi-kormány előzetesen számított – tudósít a BBC.

A minisztérium mai közleménye úgy fogalmaz: az adóparadicsomok kora lejárt. Nem éri meg kimenekíteni a pénzeket az országból, mivel túl kockázatos és nem biztosít elegendő gazdasági előnyt.

Az adóelkerülés ellen indított harc egyébként feszültséget keltett Olaszország és Svájc között, mivel Róma azzal vádolta a banki diszkréciójáról híres Svájcot, hogy nem hajlandó megfelelően együttműködni. Svájc pedig magyarázatot követelt azzal kapcsolatban, miért rohanták le a rendőrök és adóellenőrök az Olaszországban található svájci bankfiókokat.

Az amnesztia segített az olasz bankrendszernek, mivel az országba visszaáramló pénzek negy része a hazai kis és közepes méretű pénzintézetekbe került. Az olasz kormány 5 milliárd eurót profitál az akcióból, az összeget a gazdaság élénkítésére fordítják majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.