BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elégedett az OPEC az olajárral, marad a kitermelési szint

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) a termelési kvóta szinten tartásáról dönt a jövő héten, mivel a 70 dollár fölötti hordónkénti olajár elfogadható az olajkartell számára - vélte a Reuters által megkérdezett valamennyi elemző.

Az OPEC olajügyi miniszterei december 22-én ülnek össze Luandában, hogy döntsenek a szervezet termelési szintjéről. "Ha most 60 dollár lenne a nyersolaj ára, akkor valószínűleg hosszabb tárgyalást igényelne a termelési szint elfogadása. Így azonban minden bizonnyal gyors döntés születik" - mondta a Societe Generale szakelemzője.

Tavaly összeomlott az olajár a globális gazdasági visszaesés miatt zsugorodó kereslet hatására. Emiatt a 12 tagú szervezet 2008 szeptemberétől összesen napi 4,2 millió hordóval csökkentette a termelését. Ez a mennyiség öt százaléka a világ olajkeresletének.

A kőolaj ára közel megduplázódott az idén, miután a tavaly júniusi közel 150 dolláros rekord szintről idén februárban 32 dollárra, öt éve a legalacsonyabb szintre zuhant. Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 38 cent növekedéssel 73,75 dolláron zárt.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 71 centtel 73,36 dollárra emelkedett. Az OPEC napokban ismertetett előrejelzése szerint a szervezet kőolaj termelése iránti jövő évi keresletnövekedés csupán napi 30 ezer hordóval nő a jelenlegi napi 28,6 millió hordóhoz képest. A fogyasztás viszont várhatóan mintegy napi 800 ezer hordóval bővül a globális gazdaság élénkülésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.