BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugrándozik az olaj ára

Vegyes mozgást mutatott ma az olaj ára az OPEC közgyűlése előtt. A nyersolaj ára csökkent, a Brenté viszont emelkedett, de nem az olajexportáló országok közelgő ülése miatt.

New Yorkban a januári jegyzésű könnyű nyersolaj ára 17 centes csökkenéssel 73,19 dollárral csökkent ma délelőtt. A februári jegyzésű Északi-tengeri Brent ára viszont 35 centtel, 74,10 dollárra emelkedett ma délelőtt Londonban.

Az OPEC tagországai ma Angolában gyűlnek össze, ahol holnap döntenek a kitermelésről. Az olajkitermelő országok ugyanakkor szinte biztosan nem okoznak meglepetést: hónapok óta tudható, hogy nem változtatnak a kvótán. Ezt utoljára az angolai olajminiszter is megerősítette. Ez lesz az első alkalom, hogy az OPEC a szegénység sújtotta Angolában tartja közgyűlését, az ország 2007-ben csatlakozott az olaj exportőrökhöz.

A mai piaci ingadozás az AFP által megkérdezett elemzők szerint az iraki-iráni határkonfliktus következménye. Pénteken Irak közölte, hogy tucatnyi iráni katona nyomult be területére, ahol elfoglaltak egy olajmezőt és kitűzték az iráni zászlót. A kis csoport három nap után elhagyta Irak területét. Az iráni kormány szerint az eset aránytalanul sok figyelmet kapott. Ez volt az első alkalom, hogy Szaddám Huszein kormányának 2003-as megdöntése óta konfliktusba került a két szomszédos ország

A Hudson Capital Energy szakértője szerint ugyanakkor mostanra megszűnt a kezdeti feszültség és a piacok kezdenek megnyugodni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.