BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesítettek a befektetési alapok – Hozamok itt

Jó évet zártak tavaly a befektetési alapok: vagyonuk csaknem ötödével (18,7 százalékkal) nőtt 2008. végéhez képest, amely így decemberben alig valamivel maradt el a háromezer milliárd forinttól. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb, decemberi jelentése szerint ehhez az eredményhez az év utolsó hónapja jelentős mértékben hozzájárult, hiszen akkor ismét kiemelkedő volt a friss tőkebeáramlás, amiben a lakossági befektetők játszották a fő szerepet.

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok decemberben összesen 54,5 milliárd forintot vonzottak, amellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 34,6 milliárd forinttal növelték. Bár egyes magasabb kockázatú alapokból – részvényalapok, abszolút hozamú alapok – részben az eddig elért hozamok realizálása érdekében vontak ki tőkét a befektetők, ennek mértéke nem volt számottevő. Összességében a decemberi 3,1százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 413 hazai befektetési alapban 2998 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,2 százalék) ezek adják, ráadásul az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon decemberben az átlagnál is valamivel gyorsabban, 3,5 százalékkal nőtt. Összesen 48,3 milliárd forint friss tőke érkezett ilyen termékekbe, az előző két hónapban elértnél magasabb hozam pedig további 14,9 milliárd forinttal növelte a befektetéseket.

Az év utolsó hónapjában a pénzpiaci alapok teljesítettek a legjobban, ezek vagyona 4,4 százalékkal emelkedett. Ehhez 38 milliárd forint friss tőke, illetve két átalakított garantált alap 5,4 milliárd forintos vagyona és a hozam (5,1 milliárd forint) is hozzájárult. A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 1148 milliárd forint volt.

A kategória 71 százalékát jelentő likviditási alapok vagyona 2,4 százalékkal nőtt a hónapban, számuk egy alap pénzpiacivá sorolásával 27-re csökkent. A befektetők 22,7 milliárd forintot fektettek be újonnan, míg az átsorolt alap hatására 7 milliárddal csökkent a vagyonuk. Emellett a likviditási alapok vagyonát további 3,5 milliárd forint hozam is növelte. A legtöbb új befektetés a magyar likviditási és pénzpiaci alapokba érkezett, de jelentős volt az érdeklődés a bolgár levás és a dollár pénzpiaci alapok iránt. Az euróövezeti alapokból és a dollár likviditási alapokból ezzel szemben kivontak pénzt a befektetők.

Jól teljesítettek decemberben az ingatlanalapok: ezek 8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 1,7 milliárd forint hozamot is termeltek. Számuk egy alap megszűnésével 21-re csökkent, vagyonuk viszont összességében 3,4 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 294 milliárd forintot tett ki, amely az alapok összvagyonának 10 százaléka. Decemberben a hazai ingatlanalapok alapjai is megint felkeltették a befektetők érdeklődését, megint tudtak friss tőkét vonzani, így ezek vagyona 2,2 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben közel 31 milliárd forint fekszik.)

Megfordulni látszik a trend a nyilvános garantált alapoknál is: összvagyonuk tavaly először decemberben nőtt, 0,1 százalékkal, így az a hónap végén meghaladta a 406 milliárd forintot. Mindezek mellett a nyíltvégű garantált alapok összességében már friss tőkét vonzottak decemberben. Tovább tart viszont a befektetők hozamrealizálása, és a tőkekivonás is a részvényalapoknál: az elmúlt hónapban 2,4 milliárd forintot vontak ki ezekből a termékekből. Ennek ellenére vagyonuk így is 2,4 százalékkal nőtt.

A befektetési alapok hozamait összehasonlíthatja itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.