BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Lassan szabadalmaztathatjuk a tőzsdei hullámvasutat"

125 éve szabadalmaztatták az első hullámvasutat, de úgy tűnik, lassan érik egy újabb oltalom - a tőzsdei hullámvasút kapcsán – fogalmaz a Cashline.

Ez a szerelvény már lassan egy éve emelkedik (lényegében töretlenül), tegnap pedig a változatosság kedvéért újabb csúcsot döntött a DJŐ és az S&P500 index (a Nasdaq kompozit indexe sincs messze a lokális tetőponttól).

Külön érdekességet jelentett, hogy az S&P500 szektorindexei közül az egészségügyi nyerte a napot 2 százalék feletti többletével. Ennek hátterében a massachusettsi képviselőválasztás állhatott, amelynek keretében egy szenátusi helyért folyt a harc. A meglepetést az okozta, hogy a győztes a republikánusok csapatát erősíti, így némileg megkérdőjeleződött az egészségügyi reform véghezvitelének esélye. Ez főként a gyógyszergyártókra nézve lenne kedvező hatású, mivel így felpuhulhatna az eredeti szigorú javaslatcsomag egyes újabb terhekről - ennek fényében már nem is olyan meglepő, hogy ez a szegmens volt a tegnapi nap nyertese. A történetnek azonban még nincs vége, vélhetően tovább tart majd a huzavona az egészségügyi reform kapcsán.

Gyorsjelentések dömpingje érkezik ma. Az amerikai piacnyitás előtt (15:30) jelenik meg egyebek mellett a Bank of America (várt EPS: -0,51 dollár), a Bank of New York (várt EPS: +0,52 dollár), a Morgan Stanley (várt EPS: +0,41 dollár), a US Bancorp (várt EPS: +0,29 dollár), a Wells Fargo (várt EPS: +0,09 dollár) gyorsjelentése. Zárás után érkezik majd az eBay (várt EPS: +0,40 dollár) és a Starbucks (várt EPS: +0,27 dollár) negyedéves riportja.

Minden összejött az IBM-nek, az egy részvényre jutó profit meghaladta a piaci várakozásokat (3,59 vs. 3,47 dollár), és emellett a folyó évre vonatkozó várakozását is megemelte. A korábbi 10-11 dolláros sáv helyett immár 11 dollár feletti értéket prognosztizált, a zárás utáni elektronikus kereskedésben azonban elfáradt a papír és a 10 éves csúcsot jelentő 134,14 dolláros értékről 1.8 százalékkal korrigált vissza.

Az IBM grafikonját tekintve lényegében a 2000-es Nasdaq lufi idejében járt ezen a szinten az árfolyam, amikor lényegében minden technológiai papírba gigantikus növekedést áraztak be. A jelenlegi világgazdasági helyzet és vegyes kilátások kapcsán azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy a 10 éves csúcson lévő árfolyamban vajon mekkora növekedési kilátás van beárazva. Arról is érdemes megemlékezni, hogy a jó eredmények vélhetően részben az állami stimulus csomagoknak köszönhetőek, így amennyiben ezek kifutnak vagy véget érnek, akkor az IBM termékeire és szolgáltatásaira is alacsonyabb kereslet mutatkozhat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.