BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meredeken csökkent az állampapírok hozama

Meredeken csökkenni kezdett az állampapírok hozama az új esztendőben a tavaly év végi emelkedés után. A héten két diszkontkincstárjegy (dkj) -aukciót is tartott az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), mindkettőn többszörös túljegyzés mellett fogytak el a papírok.

A három hónapos lejáratú kincstárjegyre kedden csaknem 230, a tizenkét hónaposra tegnap több mint 140 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, és mindkét papír hozama csökkent. A rövidebb futamidejű dkj 5,91, a hosszabb 5,9 százalékos átlaghozammal fogyott el – utóbbi papír esetében 2005 szeptembere óta nem fordult elő ilyen alacsony hozamszint. A referenciakamatok is estek tavaly szilveszter óta, mégpedig 13–39 bázisponttal, tegnap 5,75 és 7,6 százalék között álltak.

„Tavaly év végén realizálták a profitot a befektetők, és emelkedtek a hozamok, most azonban, hogy megszűnt az év végére jellemző illikviditás, ismét vásárolják az állampapírokat” – magyarázza a jelenséget Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere. Bár a külföldiek magyar állampapír-állománya az ÁKK adatai szerint már csak 2155 milliárd forint körül van, Orbán szerint ezen a héten már a külföldi befektetők is rákaptak a magyar papírokra, az év végén ugyanis kedvező értékeltségi szinten zártak a hazai állampapírok.

Emellett szintén vonzóvá tehette a magyar állampapírokat a forint elmúlt néhány napban tapasztalt erősödése. „A piac látja, hogy lehet még vágni az alapkamatból, az inflációs kilátások mellett a pénzügyi stabilitás is megengedi ezt” – magyarázza Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője.

A szakemberek két-három 25 bázispontos enyhítésre számítanak a következő hónapokban, a CIB szerint az év végére 5,25 százalékosra csökkenhet az irányadó ráta.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.