BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: fokozhatja kötvényfelvásárlását a BoJ

Kénytelen lehet visszatérni a monetáris lazításhoz a Bank of Japan, amelytől az elemzők azt várják, hogy hamarosan kibővíti kötvényvásárlási programját.

 A Bank of Japan (BoJ) ismét visszatér a monetáris lazításra, és újrakezdi a kötvényvásárlási programját, vagyis fokozza a japán államkötvények felvásárlását annak érdekében, hogy azzal elkerülhetővé váljon a recesszióba újbóli kialakulása– jósolja több nemzetközi elemző, így a Morgan Stanley, a Nomura és a Pacific Investment Management (Pimco) szakértői is.

 A Pimco-elemzők véleménye szerint a BoJ olyan mértékben növelheti a keretet, hogy akár korlátlan mennyiségben vásároljon a hosszabb futamidejű japán államkötvényekből. A jelenleg érvényben lévő program értelmében a BoJ havonta 1800 milliárd jen, vagyis 19 milliárd dollár értékben vesz kötvényeket. A benchmark, 10 éves futamidejű államkötvény hozama a keddi kereskedés során 2,5 bázisponttal 1,335 százalékra esett.

A Morgan Stanley és a Nomura elemzői is úgy vélik, hogy a jegybanknak a defláció elleni küzdelmének jegyében növelnie kell a mérlegét a kötvényvásárlásokon keresztül. A Nomura szerint erre 2010 első felében kerülhet sor.

A japán államadósság eközben óriási mértékű robbanás elé néz és félő, hogy a japán kötvények iránt – a BoJ vásárlása nélkül – megcsappanhat a kereslet. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy az évtizedek óta tartó japán stagnálás és defláció közepette végrehajtott állami túlköltekezések miatt előbb utóbb, akár a szigetország válhat a fejlett világon belül először a fizetésképtelenség közelébe.

Az OECD előrejelzése szerint a japán GDP-arányos államadósság 2014-re 250 százalék közelébe szökhet. (Csak az összehasonlítás végett: a magyar államadósság a GDP 83 százalékán tetőzhet). Tavaly decemberben lassította a BoJ a kötvényvásárlásokat, és jelezte, hogy 2010-ben monetáris szigorítást hajthat végre. Ennek hatására kiéleződött a konfliktus a jegybank és a ősszel megválasztott kormány között, utóbbi a gazdasági és monetáris élénkítés folytatását várta volna a BoJ-tól.

A múlt héten távozó Fuji pénzügyminiszter helyét betöltő Naoto Kan-tól azt várja most a kabinet, hogy az államháztartás konszolidációja helyett a gazdaság-élénkítésére összpontosítson és nagyobb nyomás alá helyezze a monetáris döntéshozókat is, hogy tegyenek hasonló lépéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.