BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Zwack a tőzsde kaméleonja

A társaság továbbra is kedvezőtlen működési körülményekkel szembesült 2009. utolsó negyedévében, ám a vállalat alkalmazkodása a helyzethez meglepően rugalmasnak bizonyult – jelenti a Cashline.

Ennek eredményeképpen az adózás előtti eredmény az első három pénzügyi negyedévben 3.2 milliárd forintra ugrott, amelynek fényében teljesíthetőnek tűnik a menedzsment 3 milliárd forintos terve. Az exportbevételek főként az amerikai piaci értékesítés visszaesése miatt rogytak meg (egyelőre még nem koccinthatunk a stabil tengerentúli eladásokra), de az európai piacokon is morzsolódott az export (kivéve a német piacot).

A hazai értékesítések kapcsán továbbra is minden szegmens nyomás alatt volt, bár a kettő jövedékiadó-emelések (2009. július és 2010. január) következtében vélhetően a feketepiaci kereskedelem is megugrott. A társaság a továbbra jelentős alkalmazkodást mutat a romló gazdasági helyzethez, a korábbi bérköltség-lefaragásokat ebben a negyedévben is a közvetett költségek csökkentése követte.

Ennek fényében elképzelhetőnek tartjuk, hogy a korábbi 700-800 forintos osztalékprognózisunknál magasabb kifizetésről döntenek majd a nagytulajdonosok, bár ehhez némi bátorságra is szükség lesz. A részvény megítélése továbbra is semleges, azonban egy éles globális hangulatváltás valószínűleg a Zwack papírjait sem hagyná érintetlenül.

Csúszásban az iraki Pearl-projekt. A mezőben tulajdonos Crescent Petroleum tájékoztatása szerint a mezőn tervezett napi 300 millió köblábra tervezett földgázkitermelés elérése az eredeti tervekhez képest tovább csúszhat. Ezt a szintet az üzemeltető Dana és Crescent már 2009 első felében szerette volna elérni, ám akkor ez nem sikerült. A Mol és az OMV 2009. májusában lépett be a projektbe, amely akár fel is gyorsíthatta volna a folyamatokat.

A mostani tájékoztatás szerint csak 2010. harmadik negyedévében érhetik el a bővös 300-as számot (jelenleg 120 millió köbláb a napi felszínre hozatal, de több tesztkút is rendelkezésre áll). A tervek szerint 2014-re a szomszédos Chemchemal mezővel együttvéve napi 3 milliárd köblábra ugorhatna a kitermelés. Tekintettel a Mol 10 százalékos részesedésére a projektben, igazából nem számottevő a csúszás a magyar társaság szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.