BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bércár: A bónuszok felháborítóak, de törvényesek

Kenneth Feinberg, az amerikai kormány által kinevezett bércár szerint az AIG-nál megállapított prémiumok megfelelnek a törvényes szabályoknak.

Az AIG vezetői a 2009-es évre 26 millió dollárral kevesebb bónuszt kapnak az előzetesen megállapított összegnél, de a kifizetések teljes értéke így is 100 millió dollárt tesz ki. Mint arról a Reuters beszámol, a most közölt bónuszok a már korábban bejelentett 195 millió dolláros csomag részét képezik, ennek ellenére újra fellángolt a felháborodás az amerikai politikai körökben.

Az AIG csaknem összeomlott 2008-ban a válság kitörésekor, az állam ezért 180 milliárd dolláros mentőcsomaggal segítette ki, amelyet még mindig nem fizetett vissza teljes mértékben. Az állami támogatásban részesülő cégek fizetési stratégiáját az Obama-kormány által kinevezett bércár felügyeli, aki szükség esetén meg is vétózhatja a felsővezetők javadalmazását.

Erre azonban most a felzúdulás ellenére nem kerül sor, mivel a tavalyi évre megítélt bónuszok a cég szerződéses kötelezettségeinek megfelelően kerülnek kifizetésre. Kenneth Feinberg az AP tudósítása szerint felháborítónak, de törvényesnek nevezte a prémiumokat és kiemelte, hogy az AIG alkalmazottai ígéretet tettek arra, hogy 39 millió dollárt visszafizetnek a korábban kiutalt 45 milliós bónuszcsomagból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.