BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete év a hitelbiztosítóknál - Óriási a kockázat

Az elmúlt esztendő akár „fekete évként” is bevonulhat a hitelbiztosítók történetébe, hiszen a vállalkozások közül sokan fizetésképtelenségi helyzetbe jutottak, illetve juthatnak, s ezzel párhuzamosan romlik a kárhányad.

„A hitelbiztosítók globális szinten jelentős profitcsökkenéssel zárták 2009-et az azt megelőző évekhez képest” – fogalmazott Zárda Olivér, az Euler Hermes Hitelbiztosító igazgatósági tagja. Magyarországra a nagy darabszámú, ám kisebb összegű káresemények voltak jellemzők, az igazán nagy, egyedi károkat a biztosítók külföldi vevőkön szenvedték el.

„A pesszimista várakozásoknak megfelelően rosszul alakult a múlt év mind makrogazdaságilag (mint például a GDP-visszaesés, az ipari termelés tekintetében), mind mikroszinten” – mondta Vanek Balázs, az Atradius Magyarországi Fióktelepének a vezetője, bár kedvező fejleménynek tartja a forintra nehezedő nyomás megszűnését.

Az elmúlt év tendenciájának tekinthető, hogy a hitelbiztosítás iránt érezhetően nőtt az érdeklődés. A szerződéskötések számát ugyanakkor behatárolja, hogy nagy az ügyfelek költségérzékenysége a jelen gazdasági helyzetben – mutatott rá Vanek Balázs. Hasonlóan fogalmazott Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója is, mondván: a hitelbiztosítás iránt nőtt az igény, ugyanakkor jelentős problémát okozott a kockázatvállalási politikának a válság hatásaként végrehajtott szigorítása.

A hitelbiztosítók átlagos díjszínvonala 30–70 százalékkal emelkedett 2009-ben, mivel rendkívüli mértékben nőtt a nemfizetés kockázata, és a kockázatarányos díjazás a hitelbiztosítás működésének az alapja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.