BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egész napos raliban zárt a BUX, a Mol húzta a kosarat

A hírszegény környezet ellenére – vagy éppen azért - zártak a nemzetközi mutatók a pozitív tartományban, jelentős teljesítményt a DJ Euro Stoxx 600 mutatott, amely hét hetes csúcson fejezte be a szerdai napot.

Világszerte tompítani tudta a görög válság negatív hatását, hogy az energia és vegyipari szektor, valamint a bányatársaságok árfolyama meglódult.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetőjének szavára, mi szerint a görög válság véget ért, az athéni ASE index is 2,8 százalékos pluszban tudott zárni.

A szűkebb régiónkban a BUX vezette a ralit, amit a jó GDP adat mellett a magyar cégekre tett célárfolyam változtatások is támogattak. A BUX 2,03 százalékot kapaszkodott 22 852,58 pontra, jelentős vételi hullám mellett 29,3 milliárdos forgalmat bonyolított le a parkett.

A forgalmat a Mol húzta, amely a befektetők kedvencévé vált a tegnap bejelentett kőolaj- és gáztalálatának köszönhetően. Több elemzőház is javított az olajpapírok ajánlásán.

Reggel az UBS emelte 21 000 forintra a célárfolyamot, amit ráadásul éppen egy hónapja növelt 14 000 forintról 20 500-ra, míg a Concorde „alulsúlyozásról” „egyenlősúlyozásra” javította a besorolást, 19 200 forintos célár mellett.

Vágó Attila, a Concorde szakembere szerint azért fontos a kőolaj és gáztalálat, mert a kutatás és kitermelés, valamint a gázdivízióban lehet a jövőben a cég profittermelő képessége.

Kovács Roland, az Equilor elemzője viszont úgy látta, spekulációs célú felvásárlásba kezdtek a befektetők a Mol-papírokból, amit közvetve az iraki lelőhely feltárása indított, de közvetlen kiváltó okként inkább az olajpapír megemelt célárfolyama tekinthető. De a piac ilyenkor jellemzően nem áraz olyan kétes tényezőket, mint például a lelőhely bizonytalan geopolitikai fekvése – tette hozzá a szakember.

A Mol-papírok így 4,23 százalékos drágulás után január eleji csúcson: 19 700 forinton tudtak zárni.

A Magyar Telekom ezzel szemben 0,55 százalékot esett 715 forintra, miután a Goldman Sachs 700 forintról 670 forintra csökkentette a papírokra megfogalmazott célárát, az ajánlás változatlanul „eladás”. Az amerikai bankház a 2012-ig várt romló eredménykilátásokra hivatkozva döntött úgy, hogy lecsökkenti a távközlési társaság árfolyam változására tett ajánlását.

Az OTP-részvények ára viszont 2,48 százalékkal nőtt 6180 forintra, a Richter árfolyama pedig 0,72 százalékot kapaszkodott 41 800 forintra.

A régiós indexek közül a prágai PX 0,49 százalékos pluszban zárt, a varsói WIG20 plusz 0,79 százalékon húzta le a rolót, míg a bécsi ATX zárás előtt 0,62 százalékos emelkedésben járt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.