BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellélegezhetnek a kasszák

Az önkéntes pénztáraknál a vártnál kevésbé estek vissza a tagdíjak. A januárban beérkező tagdíjak még a decemberi fizetésekhez kapcsolódó cafeteriát tükrözik, a februári bérekkel érkező juttatások alapján pedig a kaszszák bizakodóan nyilatkoznak.

Öngondoskodás. Bár tavaly, amikor a cafeteria megadóztatását tervezték, komolyan aggódtak az önkéntes pénztárak, hogy akár negyedével is csökkenhetnek ez évben a tagdíjbevételek, az idei első két hónap tapasztalatai azt mutatják, mégsem ennyire drámai a helyzet. Az önkéntes pénztári munkáltatói befizetéseket ez évtől 25 százalékos adó terheli, ez pedig érthetően negatívan hathat a hozzájárulásokra, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagdíjak mintegy kétharmadát, az egészségkasszáknál pedig több mint hétnyolcadát a munkáltatók fizetik.

A januárban beérkező tagdíjak még a decemberi fizetésekhez kapcsolódó cafeteriát tükrözik, a februári bérekkel érkező juttatások alapján pedig a kaszszák bizakodóan nyilatkoznak. „Számokkal még nem tudjuk alátámasztani, de az előzetes pesszimista várakozásaink eddig nem bizonyosodtak be, hiszen a partnereinknél a megszüntetés helyett inkább a szerződésmódosítás a jellemzőbb. Ráadásul 1170 új tagot is regisztráltunk a rendszerünkben az év eleje óta” – jelezte a Világgazdaságnak Várnagy Anikó, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

„Februárban csak minimális mértékben csökkentek a tagdíjbefizetések az önkéntes nyugdíjpénztárnál” – tette hozzá Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője is, aki szerint ennek ellenére az idén a tagdíjbefizetések valószínűleg sem az önkéntes nyugdíjpénztári, sem az egészségpénztári ágon nem érik el a tavalyiakat. Az Axa önkéntes nyugdíjpénztáránál hozzávetőlegesen 20 százalékos csökkenés volt a munkáltatói kapcsolatoknál, de ennél a pénztárnál is úgy vélik, hogy az első hónapban tapasztaltakból még nem lehet meszszemenő következtetéseket levonni, az év hátralévő részében pedig pozitív irányban is változhatnak a tagdíjbevételek.

Az egészségpénztáraknál is kedvezőbb a helyzet a vártnál. Ezek a kasszák – az önkéntes nyugdíjpénztárakkal ellentétben – tavaly is növelték a díjbevételüket, a pénzügyi felügyelet adatai szerint az első három negyedévben csaknem 15 százalékkal. Az OTP Egészségpénztárnál például mintegy 25 százalékos bevételkieséssel számoltak, de a több mint négyezer munkáltatói partnernek csak hozzávetőlegesen 10 százaléka lépett vissza az idén a tagok támogatásától. Szintén ígéretes fejlemény, hogy az új esztendőben már több mint négyezer új tagot gyűjtött a kassza – közölte Studniczky

Ferenc, az OTP Egészségpénztár vezetője.
Hasonlóan dinamikusan növekszik az MKB Egészségpénztár is, amely az idén már 4500 új tagot szerzett. „Az egészségpénztárak fejlődésének jót tett, hogy a költségvetési szerveknél sok munkáltató indított az idén cafeteriát” – magyarázta Lehoczky. Az egészségkasszák fejlődéséhez az is hozzájárul, hogy a dolgozók általában előnyben részesítik az azonnal elkölthető béren kívüli juttatásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.