BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a banki jelentések, "chipkedte" magát az Intel

Becsengettek a banki gyorsjelentéseknek is, hisz a mai amerikai piacnyitás előtt teszi közzé a JP Morgan negyedéves számait – jelenti a Cashline.

A piaci várakozások szerint 63 centes EPS eredményről adhat számot a tavalyi 40 cent után az USA második legnagyobb bankja, amely a legjobban vészelte át az elmúlt évek pénzügyi krízisét, ugyanakkor azért erős nyomot hagyott a bank teljesítményén.

Ha szemezgetünk az elemzői várakozásokból, akkor azt látni, hogy az előző negyedévi teljesítménytől elmaradó nettó eredménnyel kalkulál a piac a hitelkártya és a lakóingatlanokkal kapcsolatos jelzáloghitelek veszteségleírásai miatt. Korábbi hírek szerint idén 2,5 milliárd dolláros jelzáloghoz kötődő veszteségleírásokkal lehet kalkulálni negyedévente, ami összességében meghaladná a tavalyi 8,3 milliárdos szintet.

Mindenesetre sokat nyomhat a latba a menedzsment kommentárja, hogy a következő negyedévekben mennyit kell még elkülöníteni a veszteségek fedezésére: ha ez csökkenő tendenciát mutatna, az nyilván pozitív üzenet lenne a piac számára. Ettől függetlenül nem érezni azt, hogy oldódna az évek óta tartó probléma a lakóingatlan piacon, az árak zuhanása ugyan lassult, de a jelzálogkamatok egyáltalán nem enyhültek, sőt egyre kúsznak felfelé.

Ettől függetlenül a leírásokat van miből kompenzálni, hisz a többi nagybankhoz hasonlóan igen nagy haszna származik a JP Morgannek a globális pénznyomtatásból (leginkább a FED részéről). Hisz az olcsó és majdhogynem korlátlan pénzmennyiség áramlott a pénzpiacokra, mely jótékonyan hat a bank kereskedési üzletágára is, mely még mindig szépen termeli a profitot, éppen ezért több elemzőház is pozitív hangot üt meg, ami a JP Morgan részvényárfolyamát illeti.

"Chipkedte" magát az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója mind az árbevétel (10,3 milliárd dollár vs. 9,8 milliárd dollár konszenzus), mind a nettó eredmény (egy részvényre vetítve 43 cent a 38 centes piaci várakozással szemben) tekintetében pozitív meglepetéssel szolgált. Az örömöt még fokozhatta, hogy a megrendelésállomány és kilátások tükrében az Intel megemelte a 2010-re vonatkozó várakozásait is (kiváltképp a bruttó fedezeti hányadra vonatkozóan). Érdekes momentumot vázolt a vezérigazgató a gyorsjelentés kapcsán: a javuló gazdasági kilátások és a kereslet fellendülése ugyan a meglévő gépeik lecserélése felé terelte a felhasználókat (amelyeket a stimulusok is segíthettek), azonban egyre több vállalat fordult a korábban gyártott alacsonyabb nyereséghányadú Intel processzorok felé, amely kedvezőtlen tényező az összetétel szempontjából.

Ám ez egyelőre nem apasztotta a befektetők lelkesedését, így a napközben összegereblyézett 1 százalékos pluszhoz további 4 százlékos emelkedés párosult a zárás utáni elektronikus kereskedésben. A 23,67 dolláros záróérték egy újabb 20 hónapos csúcsot jelent a részvényárfolyamban, amely az utóbbi egy év alatt lényegében duplázott. A piaci szereplők persze árgus szemmel figyelik a kistestvér AMD csütörtöki negyedéves beszámolóját, valamint az IT szektor többi nagyágyújának (pl. Dell, HP, IBM) gyorsjelentéseit is - kérdés, hogy itt is érvényesülnek-e az Intelnél látott kedvező faktorok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.