BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot szakítottak a tőzsdézők

Nem lehet okuk panaszra a Budapesti Értéktőzsdén érdekelt befektetőknek az első bő három hónapot tekintve: a vezető hazai tőzsdeindex, a BUX több mint 17 százalékkal, 25 ezer pont közelébe emelkedett az elmúlt hét végéig, erre még a legoptimistább előrejelzések sem számítottak.

Ráadásul az április elejéig tartó időszakban két papír – a TVK és a KEG – kivételével minden A kategóriás részvény pozitív árfolyammozgást produkált, és csaknem egy tucat cég papírjaival két számjegyű árfolyamnyereséget érhettek el a tulajdonosok.

A domináns szerep ugyanakkor kétségkívül a nagyobbik bankpapírnak jutott az első három hónap alatt: az OTP árfolyama december végétől április 2-ig 31,5 százalékkal, 7179 forintra emelkedett, és a tőzsdei forgalom döntő hányadát is ez a részvény produkálta.

Hasonlóan jól teljesített a blue-chipek közül a Mol: az olajtársaság papírja bő negyedév alatt több mint egyötödével drágult, és 20 730 forinton zárta az elmúlt hetet. A Mol drágulásához persze hozzájárulhattak az olajpiaci fejlemények is.

Szintén két számjegyű emelkedést produkált a Magyar Telekom részvénye. A távközlési szektorban tevékenykedő társaság papírja iránti érdeklődés leginkább az utóbbi hetekben erősödött fel, mivel vészesen közeledik az éves rendes közgyűlés időpontja, amikor egyebek mellett az osztalék mértékéről is szavaznak a tulajdonosok. A klasszikus osztalékpapírként ismert MTelekom pedig most annak tükrében különösen vonzó lehet, hogy csak a tervezett osztalék révén értékelhető reálhozamhoz juthatnak az időben vásárló befektetők.

Nem muzsikált valami fényesen viszont a Richter, amelynek a viszonylag szerény teljesítménye a legutóbbi, negyedéves gyorsjelentés tükrében nem is meglepő. A nagyobbik gyógyszerpapír április elejéig mindössze 1,1 százalékot szedett magára.

A négy nagynál kisebb kapitalizációjú cégek befektetőinek is termett bőven babér: az eddigi csúcsot a Rába tartja, amelynek pénteki, 951 forintos árfolyama 38 százalékos növekedést takart, de 20 százalék fölött tudott emelkedni az RFV is. A kisebbik bankpapír, az FHB is jól teljesített az év eddigi időszakában: a részvény árfolyama 15,9 százalékkal, 1509 forintra kúszott, amelyben szerepe lehetett a vártnál jobb éves eredményeknek is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.