BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesújtanak a bankár bónuszokra

Az Európai Parlament megadta a végső felhatalmazást, így 2011 január elsejétől életbe lépnek a bankárok és brókerek bónuszainak megkurtítására vonatkozó szabályok.

Az új szabályozás értelmében minden prémiumot részekre kell bontani. A készpénzben fizetett rész aránya jelentősen csökken és jóval nagyobb százalékot fizethetnek ki a cégek a jövőbeni teljesítmény függvényében. A bónusz legalább 60 százaléka lesz ezentúl a teljesítmény függvénye, és legalább 40 százalékot tesz ki az a rész, amelyet három éves időtartamra széthúzva fizethetnek ki a pénzintézetek - jelenti az AFP.

Arlene McCarthy, az európai parlamenti tárgyalásokat folytató képviselő azt reméli, hogy az új rendszer csökkenti majd a túlzott kockázatok felvállalásának esélyét. Mint mondta, az európai polgárok azt szeretnék, ha a bankok a hosszú távú haszonra és a hitelezésre koncentrálnának, a magas kockázatok és a rövid távú eredményekre építő bónuszok helyett. McCarthy leszögezte: az elmúlt két évben a bankok elmulasztották a reform megvalósítását és most az Európai Parlamentnek kell azt helyettük elvégeznie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.