BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remény a frankhiteleseknek! Már nem sokáig erősödhet a svájci frank

Vélhetően az utolsó ciklusában vagyunk a svájci frank exponenciálisan emelkedő árfolyamának - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorának Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője. Akár még idén is lehet számítani az árfolyam öt-tíz százalékos csökkenésére, de a devizahitelesek számára kedvező fordulat pontos időpontját nem lehet megjósolni.

A fő oka a forint és a svájci frank árfolyammozgásának az, hogy 2003-2007 között szinte mindenki svájci frankban akart eladósodni, Magyarországon kívül Ausztriában és másutt is népszerűek voltak ezek a hitelek. Ez a trend automatikusan gyengítette a svájci fizetőeszközt, hiszen a bankoknak ezzel kellet megjelenni a piacon eladóként - érvelt az elemző a Duna Televízió műsorában. 

A pillanatnyi árfolyamot itt megtekintheti!

Most, hogy már senki nem akar ebben a pénznemben eladósodni, éppen fordított hatás lép fel: ez a trend erősíti a svájci frankot. Viszont az alpesi ország gazdasága is Európába van beágyazva, tehát a svájci fizetőeszköz sem fog a végtelenségig erősödni - tette hozzá.  

Egyébként nem csak a hitelezés miatti folyamat a svájci frank árfolyamának emelkedése. Egy erős spekuláció is kialakult a svájci frank piacán, nagyon sok menekülő tőke áramlik be a svájci tőkepiacra, ez is erősíti a pénznem árfolyamát.  "Ahogy ez megfordul és véget ér ez az eufória a svájci frankkal kapcsolatban, lehet rá számítani, hogy az egész visszafordul és öt-tíz százalékot korrigál az árfolyam" - mondta a vezető elemző.

A devizahitelesek számára kedvező változás bekövetkeztét azonban nem lehet megjósolni: bekövetkezhet egy hónap múlva vagy akár fél év múlva is. Az viszont szinte biztos, hogy az utolsó fázisában vagyunk a mostani folyamatoknak, és már idén is lesz a svájci pénznem öt-tíz százalékkal gyengébb szinteken is - vélte a vezető pénzügyi elemző. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.