BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödő forint dollárt győz

Három hónapos csúcsot ért el a hazai deviza a zöldhasúval szemben

Május eleje óta nem volt olyan alacsony a dollár ára a forinttal szemben, mint az elmúlt napokban. Kedden délután a zöldhasúért már csak 212,49 forintot kértek a bankközi devizapiacon, pedig bő egy hete még jóval 220 forint fölött járt a jegyzésár. Piaci kereskedők szerint a következő napokban tovább erősödhet a hazai fizetőeszköz, aminek nyomán – feltéve, hogy a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is kedvezően alakul – a májusi 210 forint alatti szintet is elérheti a tengeren túli deviza jegyzésára.

További devizaárfolyamokat itt találhat!

Két tényező is hozzájárul ahhoz, hogy a forint az utóbbi időben így megizmosodott a dollárral szemben – magyarázza Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. – Egyfelől a magyarországi deviza talpra állása, karöltve régiós társaival, amit az óvatosan optimista környezet kozkázatvállaló hangulata sarkall. Másfelől az euró/dollár árfolyam alakulása, amelyben hosszú hónapok után ismét életre kelt az uniós deviza, letörve a tengeren túli fizetőeszköz hozzávetőleg fél éves folyamatos erősödését.

A magyar forintban egyébként is benne van a további erősödés lehetősége. Régiós összehasonlításban – ahol jellemzően a hazai fizetőeszköz együtt mozog cseh és lengyel társával – az utóbbi napokban a honi deviza csupán 2 százalékot erősödött, míg a zlotyi és a korona 4 százalékkal lett izmosabb július elejére. A közelmúlt folyamataiból ítélve, a befektetők nem tartják valószínűnek, hogy a nemzetközi hitelminősítők változtatnának a magyar adósságállomány besorolásán, így a következő időszakban biztosan megmarad a növekvő érdeklődés a forint iránt.

Kovács Mátyás úgy véli, a hazai gazdasági fundamentumokkal kapcsolatosan nincs sok kifogás, jóllehet, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adta védőháló a kapcsolat megszakításával eltűnt, a befektetők mégsem hátráltak meg. A nemzetközi nyilatkozatokból jól látszik, hogy az Európai Központi Bank csak később hajlandó „lazítani” a monetáris politikáján, miközben Ben Bernanke az amerikai jegybank feladatát ellátó Fed elnöke biztatóan beszélt a gazdaság kilátásairól, illetve szorgalmazta, hogy mind a jegybanki, mind a költségvetési élénkítést fenn kell tartani. Amennyiben viszont a Fed lép, az biztosan nem a dollárt erősíti majd – véli a Raiffeisen Bank elemzője. Annál inkább a forint erősödésének malmára hajtja a vizet egy ilyen intézkedés. Más devizákkal szemben ugyanis a hazai deviza általában az euróval párhuzamosan mozog, így a svájci frankhoz és a tengeren túli fizetőeszközhöz képest is jó esélye van a forint erősödésének.      

A meglévő kockázatok miatt azért továbbra is sérülékeny forint egyes kereskedői vélemények szerint az euróval szemben ugyancsak erősödhet a következő napokban, s ha a nemzetközi optimista hangulat kitart, akkor az euró/forint árfolyam akár a 280-as szint alá is süllyedhet. A dollár árfolyamának mindenesetre nem használnak a közelmúltban napvilágot látott amerikai makrogazadasági adatok, különösen a legutóbbi munkaerőpiaci jelentés, amelynek következő, legfrissebb számai pénteken jelennek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.