BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javuló hitelezési kedv

A CB Richard Ellis (CBRE) a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadó vállalata, legfrissebb európai tőkepiacokról szóló jelentése szerint ugyan az átlagos hitelfeltételek nem nagyon változtak 2010 első negyedéve óta Európában, azonban a második negyedévben számos új tendencia figyelhető meg.

A hitelnyújtás feltételei egyre versenyképesebbek néhány európai piacon, főleg Németországban, Hollandiában és Franciaországban, derül ki a CBRE jelentéséből. Natale Giostra, a CBRE hitel-tanácsadási üzletágának európai vezetője mindezt így kommentálta: „Míg a hitelezők többsége továbbra is meglévő portfóliójára koncentrál, számos bank erősen fontolgatja új hitelek kihelyezését, bár nagyon válogatva és behatárolt szinten.”

A hitelnyújtók javuló bizalmának pozitív jelei ellenére a negyedévben néhány regionális különbségre is fény derült, nagyrészt az államadósságok hatására. Európa „északi övén”, Franciaországban, Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban a piacok nagyjából érintetlenek maradtak, szemben Spanyolországgal és Olaszországgal, amelyek kezdik megérezni a magas költségvetési hiány és a gyengébb gazdasági fundamentumok okozta piaci hozzáállás változását. Ennek eredményeképpen a finanszírozás költségei ezekben az országokban emelkedni kezdenek, ami az elkövetkező hónapokban az új hiteleket korlátozni fogja.

Magyarországon is a finanszírozás célpontjai inkább a már jövedelmet termelő ingatlanok, mintsem az új projektek, mondta el Borbély Gábor, a CBRE közép-kelet-európai elemzője. A tervbe vett fejlesztések nagyon visszaestek a gazdasági válság hatására. Habár a finanszírozás feltételei enyhültek, a gazdasági fundamentumok nem sarkallják sem a bankokat, sem a fejlesztőket, hogy új projektekbe kezdjenek.

Natale Giostra szerint dacára az államadósság-válságnak és az új kormányzati megszorításoknak, továbbra is a hitelnyújtók javuló bizalmának pozitív jeleit látjuk, mindamellett néhány regionális különbség egyre nyilvánvalóbbá válik. Ahogyan a gazdasági fundamentumok erősödnek és a jó minőségű területek hiánya tartós marad, azt várjuk, hogy a hitelfeltételek tovább javulnak 2010-ben, főleg az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.