BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet egy kis gond a magyar bankadóval és a devizahitelek betiltásával

Aggályok merülnek fel a pénzintézeti különadóval kapcsolatban, a magánszemélyeknek nyújtott devizaalapú jelzáloghitelek betiltása pedig ellentétes lehet az Európai Unióról szóló szerződéssel az Európai Központi Bank (EKB) szerint, amely a magyar kormány kérésére véleményezte a 29 pontos gazdasági akcióterv pénzügyi tárgyú elemeit.

Az EKB pénteken kiadott véleményében emlékeztetett, hogy a magyar törvényhozásban azt megelőzően fogadták el az akcióterv alapján készült gazdasági és pénzügyi csomagot, hogy az EKB kifejthette volna véleményét a hatáskörébe tartozó jogszabálytervezetről. A frankfurti intézmény rámutatott: "az EKB véleményének kézhezvételéig Magyarországnak fel kellett volna függesztenie a törvényjavaslat elfogadását."

Az EKB szerint a banki különadó több szempontból is aggályos. A szabályozás miatt egyebek mellett sebezhetőbbé válhat a pénzügyi rendszer, drágulhat a háztartások és a vállalkozások hitelfelvétele, és a különadó végeredményben késleltetheti a magyar gazdaság kibontakozását.

A devizaalapú jelzáloghitelekkel kapcsolatban az EKB rámutatott: a tiltás határokon átívelő hatásokkal jár, ezért ütközhet a tőke és a fizetések szabad áramlásának elvével, amely szerepel az unió működését szabályozó szerződésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.