BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a titkos svájci bankszámlák időszakának

Az amerikai hatóságok közölték, hogy hamarosan lezárják a svájci bankszámlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási ügyet, amely térdre kényszeríthette volna az UBS svájci bankóriást.

Az illetékes svájci tartományi adóhatóság a héten ugyanis határidőre befejezte az UBS 4 450 adócsalással gyanúsítható ügyfele iratainak átvizsgálását. Egy amerikai adóügyi illetékes a Reuters tudósítása szerint csütörtökön közölte: az amerikai kormány eddig már kétezer ügyfél aktáit kapta meg, a többit Svájc ősszel adja át.

Washington tavaly augusztusban egyezett bele abba, hogy elejti az UBS ellen adócsalás miatt emelt vádat, miután a svájci bankóriás megígérte, hogy átadja annak a mintegy 4 450 ügyfélnek az adatait, akiknek adóelkerülési manőverjében részt vett. A svájci bank kénytelen volt együttműködni, hiszen ellenkező esetben az amerikai hatóságok adócsalás elősegítésével vádolták volna. Ez pedig azt jelenti, hogy az UBS elveszítette volna amerikai működési engedélyét, ami katasztrofális következményekkel járt volna a cégre nézve.

Svájcban a banktitok védelméről szóló jogszabály megtiltja, hogy a pénzintézetek külföldi hatóságoknak szolgáltassanak információt ügyfeleikkel kapcsolatban. Bern és Washington között az elmúlt hónapokban konfliktus alakult ki a vagyonukat svájci pénzintézetekbe menekítő amerikai állampolgárok adatainak kezelése kapcsán. Végül a svájci parlament jogszabályt fogadott el, amely lehetővé tette az adatok átadását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.